Ask @AG94mewangi:

نزل السؤال ده عندك وع كل لايك يجيلك عليه تتصدق بجنيه 🌸🌴

nour
نور ❤
؛
#تدبر_سورة_البقرة
من أسباب حصول الهداية بالقرآن تقوى الله تعالى فقدم دائما مراد الله على هوى نفسك وتذكر ( هدى للمتقين ) الآية
سعادتك بالفلاح والفلاح لا يناله إلا من اتصف بهذه الصفات وتذكر ( الذين يؤمنون بالغيب ويقيمون الصلاة ومما رزقناهم ينفقون ) الآية
من أهم صفات المؤمنين ثباتهم على إيمانهم في حال الغيب وحال الشهادة ومراقبتهم لله على كل الأحوال ( يؤمنون بالغيب ) الآية
سبحانك اللهم وبحمدك اشهد الا اله الا انت استغفرك واتوب اليك 💜

View more

عبير 💛 مساحه ❤

مريم ابوماضي ❤
مريم ❤
؛
أشعر بالكآبة والحزن والوحدة .. هل من شيء يزيل ذلك الحزن؟
ج/ أكثر من قول
اللهم صل وسلم على نبينا محمد ..
فإنه يزول همك بإذن الله، كما في الحديث لمن أكثر من الصلاة عليه ﷺ (إذن تكفى همك ويغفر ذنبك)، إذ إن الله يصلي عشر مرات على من يصلي على نبيه ﷺ مرة واحدة، فإذا صلى الله على العبد نزلت عليه السكينة وغشيته الرحمة وزال همه وغمه ..

View more

لك عبير ✍ 💫💫

مروة عادل
مروة ❤
؛
قبل أن اكتشف الحقيقة .. كنت أعتقد أن الأصدقاء الطيبين للفضفضة .. للأسرار الثقيلة التي عليها أن تقتسم على اثنين كي يتم حملها .. للاتصالات المُختنقة التي ننفجر فيها بالبكاء عند كلمة “ألو” .. للاعترافات المخجلة .. للأيام الكئيبة التي لا نريد فيها مواجهة العالم بقناع مبتسم .. للجنون الذي لا نمارسه عادة حين نكون بخير ..
أعلم الآن أنني كنت مخطئة ..
الذي قال الصديق وقت الضيق .. أتخيله وقد لفظها في زاوية مقهى و هو يشرب قهوته مُلقمة بملعتي وِحدة و هو يتمنى صديقاً للضيق .. أريد أن أخبره أن ذنب خيباتنا معلقة في رقبته .. و أنه كان عليه أن يصمت لأن البعض ساذج و يصدق ..
مهلاً لحظة .. كلامي الآنف الذكر ليس انكاراً لوجود هؤلاء الأصدقاء بعض الصَحب قلوبهم فضفاضة شفيقة لكأنها قطع من الجنة .. فالعِلة ليست في الصديق بل في فكرة تحميله للضيق كي نمتحن صدقه .. في فكرة البوح التي تناقلنا فعاليتها كشيء مُسكن و تمجيدنا فكرة أن الذين نحبهم يجب عليهم احتمال السوء فينا بحجة الحب و أن يروه بالإكراه - و إن كان في ظاهره ليس كذلك - شيئا جميلاً
سيتعاطف معك من تشكو له سيهز رأسه بالفهم لك لكن الواقع .. أنّا له أن يفهم و يُدرك كل هذا الهم الهائل بك .. يزداد الأمر سوءًا حين يشعرك أنك ربما تبالغ و تبدأ أن في تصعيد الأحداث لتجعله يفهم و يشعر و تُمني نفسك بفكرة البوح .. ثم وحين ينفض كل شيء تشعر بتلك المرارة في حلقك .. و قد تشعر بخفة و لكنها خفة شخص فارغ حتى من نفسه .. لما لا نترك الأصدقاء الطيبين للفرح .. للأيام المشمسة التي نأخذ فيها بيده و نبتهج .. للهداية .. للحب .. و ليس لنمتحنه أو نثقله أو نلومه على عدم فهمه و غيبته .. فالبوح الذي يملأ الداخل نجده عند الله وحده .. لا يعني هذا أن نكون ككتب مغلقة تتصنع فرحها .. أتكلم عن اللجوء الأول و الافراغ من كل سلبي .. أن يكون الصديق المحطة الثانية حين لا يصبح وجعنا ثقلا عليه ..حين يصبح قرباً و راحة و ثقة و ليس اغراقاً له بكل سلبي ..

View more

Tips nak stay focus study buat masa yg lama, please. Tengs

Dan masih belum terlambat untuk sentiasa tajdid niat.
Kenapa perlu tajdid lagi?
Sedangkan sudah niat awal² dah?
Sebab niat itu datang dari hati.
Dan hati sifatnya berbolak balik.
“Dan Kami bolak-balikkan hati mereka dan penglihatan mereka.”
(Surah Al-An’am: 110)
Dan sentiasa berdoa agar diteguhkan iman dan ketetapan hati.
يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِى عَلَى دِينِكَ
"Wahai Dzat yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hatiku didalam agamu-Mu."
Moga hati kita semua teguh dan mantap. Dan berniat lah untuk Lillahi Taala. ♥️

View more

Got any happy quote?

Zu
" Kadang², Allah menguji kita bukan sekadar dengan karenah manusia, tapi karenah peralatan mesin pun Allah selitkan. Mungkin nak menilai sejauh mana kesabaran kita dalam buat sesuatu kerja. Kerana terpaksa atau sukarela?"
Kita bantu permudahkan urusan orang, moga nanti Allah bantu permudahkan urusan kita. Jangan mengharap pertolongan manusia, tapi berharap pertolongan dari Yang Esa. InsyaAllah, akan hadir tangan² yang membantu daripada Tuhan.
يَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَيْدِيهِم
Surah Al Fath : 10
Have a good day.
And have faith. ♥️

View more

penat lh single . jom cple ? haha

nrshfna
TIPS DALAM BERIKHTILAT ATAU BERHUBUNG DENGAN BUKAN MAHRAM
1⃣ Elakkan berhubung dengan bukan mahram
Selagi mana tiada perkara yang mengharuskan ikhtilat seperti urusan kerja maka elakkan untuk berhubung dengan bukan mahram.
2⃣ Hadkan perbincangan semata-mata urusan kerja
Sekiranya perlu berhubung atas urusan yang penting, gunakan komunikasi dalam bentuk tulisan seperti WhatApps dan Telegram. Ringkaskan dan padatkan ayat supaya perbincangan tidak meleret serta elakkan penggunaan 'emoji' yang tidak mendatangkan faedah.
3⃣ Tidak melembutkan suara
Sekiranya perbincangan melalui aplikasi tulisan menghadkan perbincangam dan perlu kepada komunikasi melalui panggilan atau pertemuan, elakkan melembutkan dan melenggokan suara.
Firman Allah :
" Maka, janganlah kamu (para wanita) melembutkan suara dalam berbicara sehingga berkeinginanlah oraang yang ada penyakit dalam hatinya. Maka, hendaklah sentiasa menundukkan hati dan berdoa supaya dijauhkan daripada fitnah."
4⃣ Tundukkan Hati
Dalam apa jua keadaan sekalipun, ikhtilat antara lelaki dan perempuan mampu membuka ruang kepada syaitan memesongkan kaum Adam. Maka, hendaklah sentiasa menundukkan hati dan berdoa supaya dijauhkan daripada fitnah.
5⃣ Tundukkan pandangan
Sentiasalah menundukkan pandangan mengikut saranan Al Quran dalam Surah AnNur , ayat 30.
6⃣ Mempercepatkan urusan
Segerakan urusan secepatnya dan elakkan berhubung setelag selesainya urusab. Elakkan daripada memanjangkan urusan dengan perbincangan soal peribadi dan luahan hati.
Sumber :
Unit Biah Solehah

View more

Share your fav quote pls tq 😉

Jass
Bila sebut 'istiqomah' itu bukan perkara yang mudah.
Ia memerlukan mujahadah.
Ia memerlukan pegangan.
Malah ia juga memerlukan bimbingan.
Kadang², kita mudah terjelupuk walaupun berada di jalan yang lurus. Kerana kita manusia biasa yang perlu peringatan sentiasa.
Mana mungkin ada manusia yang karim daripada melakukan dosa kan?
كُلُّ بَنِي آدَمَ خَطَّاءٌ وَخَيْرُ الْخَطَّائِينَ التَّوَّابُونَ
" Kesemua anak Adam itu melakukan kesilapan, dan sebaik-baik orang yang melakukan kesilapan itu adalah mereka yang bertaubat. "
Riwayat Ibn Majah (4392)
Cuma antara tips untuk maintain istiqomah adalah :
" Jangan pernah anggap sesuatu perkara itu remeh dalam hidup kerana tak mustahil ia boleh mendatangkan impak yang besar dalam hidup. "

View more

Nak kata-kata semangat T-T

Fays
Selalu.
Allah memberikan kita rahmat, dalam banyaknya kesulitan.
Selalu.
Allah memberikan kita hidayat, dalam banyaknya dugaan.
Selalu.
Allah memberikan kita kekuatan, dalam banyaknya ujian.
Selalu.
Allah memberikan kita kejayaan, dalam banyaknya kesusahan.
Selalu.
Allah memberikan kita rezeki, dalam banyaknya musibah yang datang.
Selalu begitu.
Dan akan selalu kita diuji.
Tidak akan datang bahagia yang sebenar tanpa kemanisan iman di sisi-Nya.
Tidak akan datang ketenangan yang sebenar tanpa kembali mendekat kepada-Nya.
---
"Sesungguhnya besarnya pahala sebanding dengan besarnya ujian. Dan sesungguhnya jika Allah mencintai suatu kaum pasti Dia menguji mereka. Maka siapa yang redha (terhadapnya) maka baginya keredhaan Allah, dan siapa yang marah (terhadapnya) maka baginya kemurkaan Allah."
[Hadits Riwayat Al-Tirmidzi dan Ibnu Majah]
"Tidaklah seorang mukmin dan mukminah tertimpa musibah pada dirinya, anaknya dan hartanya sehingga dia berjumpa Allah Ta'ala tidak membawa satu kesalahan pun."
[Hadits Riwayat Al-Tirmidzi]
"Kalau Allah menghendaki kebaikan kepada hambaNya, maka akan disegerakan hukumannya di dunia, kalau mengkehendaki kepada hambaNya keburukan, maka ditahan (siksanya) kerana dosanya sampai penuh nanti di hari kiamat."
[Hadits Riwayat Tirmizi, 2396]
Antara kita semua,
Semoga selalu merapat pada-Nya tanpa jarak. ♥️

View more

Apa perasaan korang kalau one of your friends tetiba turn off dari korang?

Nadia Ramli
Ya Allah,
Jika ada sahabatku yang terlalu bersedih saat ini,
Kau angkatlah kesedihannya dan gantikan dengan ketenangan.
Jika ada temanku yang masih bersedih dengan kenangan dan kisah silam yang lalu,
Kau hapuskanlah kesedihannya dan gantikan dengan kekuatan.
Jika ada saudaraku yang sedang bersedih memikirkan nasib masa depan,
Kau hilangkanlah dan penuhilah hatinya yakin sepenuhnya pada-Mu.
Allahumma amin.♥️

View more

نزل السؤال ده عندك وع كل لايك يجيلك عليه اكتب آيه قرآنية أثرت فيك وبتحبها 🌴💙

ツ مـــھــــا
مها 💛
؛
﴿يا بَنِيَّ اذهَبوا فَتَحَسَّسوا مِن يوسُفَ وَأَخيهِ وَلا تَيأَسوا مِن رَوحِ اللَّهِ إِنَّهُ لا يَيأَسُ مِن رَوحِ اللَّهِ إِلَّا القَومُ الكافِرونَ﴾
[يوسف: ٨٧]
.
قال لهم أبوهم: يا أبنائي، اذهبوا فتعرفوا من أخبار يوسف وأخيه، ولا تقنطوا من تفريج الله وتنفيسه عن عباده، إنه لا يقنط من تفريجه وتنفيسه إلا القوم الكافرون؛ لأنهم يجهلون عظيم قدرة الله وخَفِيَّ إفضاله على عباده.
- المختصر في تفسير القرآن الكريم

View more

In what situation you think you have ever given your best advice to someone? And how do they take it?

'S
Dulu,
Telinga ini masih mampu menangkap suaranya walau sayup² kedengaran.
Dulu,
Telinga ini masih mampu mendengar suara seraknya dan jeda kerana batuk dalam menyampaikan kata.
Dulu,
Telinga ini masih mampu menghayati pesanannya walaupun tempoh penyampaiannya singkat kerana faktor kesihatan.
Dan kerinduan yang dulu menyebabkan telinga ini ingin dan terus ingin mendengar bicara kuliahnya walau tak mampu bertemu depan mata.
Terima kasih untuk masa dulu.
Yang kini, buat aku mulai rindu.
---❤

View more

Next