Ask @AdawiyahMH:

i lose control of myself when im mad. im bad and broken

Relakssss. Tarik nafas, istighfar banyak. Duduk, bersandar, pejam mata dan tarik nafas dalam-dalam. Pergi ambik wudhu' ke apa.
Kalau dah terlajak marah kat orang, bila dah reda tu, cepat-cepat mintak maaf balik. Jumpa one by one face to face, sungguh-sungguh mintak maaf. Tunjukkan usaha kita nak berubah. Mintak doa dari depa.
Peluang tu masih ada. Lek lek, benda masih boleh settle. Allah ada beb, Allah ada.

View more

how can my mom tell my aunt untuk lepaskan kucing2 dia? dulu dah cakap, tapi my aunt marah.dia bela kucing even kat luar rumah tapi macam terkurung tempat tu dengan tak ada pengudaraan. bau jadi terkumpul & masuk dalam rumah. dahlah nenek saya tinggal sekali, ada asthma, dengan habuk/bau nya tu lagi

Bela kucing tu baik, dapat pahala bahkan, tapi kena ada cara yang betul. Kalau cara tu salah, menyeksa kucing, dosa je dapat. Jangan menzalimi binatang. Dia pun ada hati dan perasaan acewah. Tapi betul la, makhluk hidup kot, bagilah hak dia.

View more

semalam aku mimpi kiamat. aku mimpi dalam waktu lepas subuh macamtu. aku mimpi aku kat rumah lama nenek aku, time tu cuasa panas kemerahan, orang luar tak tentu hala, then sumber air berkurangan dan time aku keluar aku nampak banyak batu ada lukisan 1 mata, ibarat dajjal. apa pendapat korang?

Pendapat aku tak elok tido lepas subuh. Bangkit woi bangkit buat keje

View more

Lelaki yang cepat sentap..sensitif ni susah kan nak jumpa ? Ke perempuan jugak?

Selalu je aku jumpa. Tapi manusia spesis cepat sentap cepat terasa ni lahai plislah belajar untuk besarkan hati. Jangan mudah terasa dengan memenda kecik memenda remeh, bahaya weh. Nanti sampai ke besar terbawak-bawak habit tu, sampai nanti masalah kecik pun jadi besar.
Usahalah ye, lawan dengan sangka baik, bincang leklok pe semua. Kesian orang lain kena jaga hati kita. Tak best ah en kalau asyik terasa je manjang en en.

View more

Im feeling down rn.. ada apa2 kata smngt x? Rasa mcm dah kecewakan family..

Kita hidup memang takkan lari dari kesilapan dan kegagalan. Setiap hari kita akan belajar benda baru, samada belajar dalam kelas, atau belajar tentang kehidupan melalui segala ujian dan pengalaman yang Dia aturkan.
Bilamana datang ujian, belajarlah untuk hadapinya dengan tenang dan sabar. Fikir dulu sebelum buat apa-apa, timbang sungguh-sungguh baik buruk sesuatu keputusan tu. Fikir cara untuk bangkit. Cari cara sampai berhasil.
Kalau misal tak perform dekat studies, sabar, tenang, then cari punca kenapa, lemah dekat mana etc etc. Kurangkan mana yang perlu dan tambahlah apa yang patut.
Apapun masalah yang datang, sabar dan tenanglah. Teringat kata-kata Ustazah Halimah Al-Aydrus, di dalam bukunya Tutur Hati,
"Kepadamu yang sedang gundah, jangan kau ucap,
'Ya Allah... deritaku begitu besar.'
Tetapi ucapkanlah,
'Wahai derita, bersamaku ada Allah yang Maha Besar.' "
Jadi sabarlah, ye? Kuatkan semangat. Doa jangan lupa, mintak doa mak ayah, guru-guru, member apa semua. InshaAllah, kuat ok? Takpe, lek lek je. Dia ada je tu tengah tengok kau usaha nak bangun. Sampai masa nanti Dia bagilah hadiah yang kita sendiri tak expect. Sangka baik je ok? :)

View more

+1 answer Read more

kawan saya tanya.. kenapa ada orang boleh suka sangat qasidah sampai tak layan langsung dah lagu lagu lain?

"من أحب شيئاً اكثر من ذكره"
Siapa yang mencintai sesuatu, dia akan banyak menyebut-nyebut tentangnya.
Hebatnya qasidah ni sebab ia dikarang oleh insan-insan yang sangat mecintai dan merindui baginda Nabi Muhammad SAW. Maka bilamana bait-bait qasidah itu dapat difahami dan dihayati sepenuh hati, pastinya jiwa akan bergetar kerana rindunya pada baginda Nabi Muhammad SAW. Dan kerana mengingati junjungan besar baginda Nabi Muhammad SAW adalah penawar yang paling berkesan, sumber kebahagiaan yang sangat menenangkan, ada yang mampu tersenyum bahagia bila didengarkan qasidah padanya, ada yang mampu menangis teresak-esak kerana cintanya yang mendalam pada baginda Nabi SAW.
Apakah ada perkara lain yang menghiburkan hatinya yang lebih indah daripada mengingati kekasihnya bagi insan seperti itu?

View more

teruk ke migrain kau sekarang?

Aku tak tahulah teruk ke tak, tapi boleh kata setiap hari mesti ada rasa sakit tu. Cuma sikit atau banyak je sakit tu. Minyak angin tu dah macam nyawa aku, sampai kalau minyak angin freshcare sebotol yang roll on yang warna merah tu, baru guna seminggu dah tinggal separuh. Aku pun tak tahulah kulit kepala aku ni agaknya dah kebal dengan minyak angin kot sampai oles banyak mana pun macam tak berkurang je sakitnya. Member yang cuak tengok aku sapu banyak sangat minyak angin. Takut aku kepanasan je kepalanya. Basuh anak tudung pun bau minyak angin je tak bau sabun dah ahah.
Ya kheir. Sakit kepala je, takde mende sangat pun. Lagipun dah biasa sakit, pandailah aku jaga diri cemana. Em tapi doakanlah sakit kepala tu datang bukan waktu aku nak mengaji. Sebab kadang nak hantar bacaan, semak juzuk 30 je pun, jadi tak lancar sebab kepala tak boleh fikir ayat. Entah ke mana-mana aku baca. Melalut bacanya. Orang tanya pape pun merapu-rapu jawapan yang aku bagi.
Doakanlah ye. Sihatlah kepala aku ni InshaAllah lepas lima enam kali pergi bekam nanti.

View more

Next