Ask @AdawiyahMH:

If you see non-married couple, do the sweet things in front of you and block your way, what will you do?

Sweet kebende tak halal cenggitu. Kena benda tu jadi time aku badmood, memang aku sound je depan depan.
Tapi kalau aku dah malas, aku cakap tumpang lalu je la. Paling paling pun aku jeling je lol tak reti nak be nice with those kind of people sorry.

View more

how to move on lah dari someone yang tak menghargai. jap jap, meh bagi rumusan cerita😂 diberi harapan, effort ditunjukkan, diucapkan kata sayang, dan akhirnya si polan itu cakap, sebenarnya dia tidak ada perasaan. bila ditanya, "habis selama ni ucap sayang tu tipu lah?" and dia cakap ya.... 🙂

Manusia datang dan pergi. Yang dah berambus tu biaq pi depa sana. Kau teruskan je life kau. Lepasni jual mahal, jangan mudah bagi hati. Sado sikit plis, jangan bagi hati tu fragile sangat.
Sudah-sudahlah tu patah hati. Penat nanti nak bangun. Dah dah, dia dah blah, kau tak payah nak bazir space dalam otak dan hati kau tu untuk benda semacam itu. Belajar dari masa lepas. Tu Dia nak test je tu. Sabar je. Kuat. Lepasni jaga diri lebih lagi ok?

View more

I need to get rid of this pornography addicted. The maximum I can hold on is 2 month. Then I will find them back. 😢 what should I do?

Terus taubat. Lawan sehabisnya. Bolehhh, doa bebanyak minta Allah kuatkan hati nak lawan.
Kita memang tak mampu nak lawan orang soleh dengan ibadah mereka, tapi setidaknya kita cuba lawan dengan istighfar kita.
All the best weh. Kuat tau? Dia ada.

View more

Macam mana nak fit in with society? Masalah saya, jenis introvert. Orang approach baru boleh ngam. Kalau tak, sampai ke sudah. Boleh bagi nasihat atau cadangan? Thanks in advance. May Allah bless you ^_^

Beranikan diri beramah mesra dengan masyarakat. Tak mesti kecoh pun. Cukup lah tanya soalan-soalan basic, nama apa, umur berapa, asal mana, duduk mana, ambik course apa, dulu sekolah mana dan soalan-soalan yang sebangsa dengannya.
Kau pun janganlah muka sombong muka kerek je memanjang. Cuba kalau pandang orang tu senyum. Ha mana tahu orang tu bila nampak kau senyum kat dia, dia jadi semangat nak borak dengan kau ke apa.
Aku pun sebenarnya introvert. Tapi dalam society aku cuba lawan dengan benda-benda kecik macam tu. Contoh masa tengah beratur ambik makanan, pas-pas kanlah pinggan tu ke belakang.
Banyakkan senyum. Senyum tu bagi ikhlas, bagi lebar. Peka dengan orang sekeliling. Ringankan tulang tolong orang. Takpe slow-slow.
Aku pun tengah belajar lagi nak masuk dengan orang sekeliling. Even dah cuba bila berjumpa orang tanya apa khabar, ok tak mood, study ok ke tak, itu pun ada lagi yang kata aku ni sombong lah mende lah.
Tapi aha terus je lah. Tuhan tahu isi hati kita cemana. Buat mana yang kita mampu. Chill chill je ok.

View more

fav qassidah?

Got so many of them. But for this time being, Qasidah Ya Rasulallah Ya Ahlal Wafa. Tahu qasidah ni masa majlis dengan Hubabah Nor (isteri Habib Umar bin Hafidz rhm) dekat Yayasan Restu tahun lepas. Waktu tu ada group qasidah dari Indonesia. Akak munsyidah yang bawak qasidah ni menangis penuh penghayatan. Yang mendengar pun jadi terkesan sebab liriknya MashaAllah :')

View more

Next