Ask @DyanQaseh:

patut ke berterus terang dekat parents kalo kita nak kahwin awal...mana nak cari keberanian..??please bagi nasihat..

sebelum jumpa parents , ada baiknya kite sediakan dulu reason yang kukuh kenapa kita nak kahwin awal, pikir balik untuk tujuan apa dan fikir jugak baik buruknya apa yang kita nak tu. kalau rasa memang nak jugak kawen then just tell the truth, kalau nak seribu daya kenalah ada keberanian kan ? tapi jangan sampai kite melawan cakap parents kite lagi2 mak kite, kalau dia tak bagi tu mungkin ada sebabnya, mungkin mak kite tau apa yang terbaik untuk kita. jangan sebab cinta pada pasangan yg belum lagi halal pada kite buat kite jadi anak yang tak mendengar kata. apa apa pun fikir lah dulu sehabis baik k

View more

kalo kita sayang seseorang..berbaloi x kalau nak kahwin awal xseperti yang dirancang dahulu??

perkahwinan bukan hanya sekadar tentang sayang dan cinta. perkahwinan itu satu tanggungjawab yang besar. memang perkahwinan digalakkan utk mengelakkan maksiat, tapi tanya juga pada diri kita.bila kita berkahwin, kita dah sedia ke nak pikul segala t/jwb. bagi yg lelaki, dah sedia ke nak pikul dosa isteri, dah sedia ke nak memimpin, nak sedia ke segala ilmu utk memacukan perkawinan itu utk jalan kesyurga. perkahwinan bukan utk main2 , siapa yang nak berkahwin lepastu terputus ditengah jalan kan? semua orang nak hubungan yang kekal selama-lamanya. sebab tu apa-apa pun, kite kena muhasabah diri dulu, solat istikharah minta petunjuk pada Allah sebab tak semestinya apa yang ada didepan mata kite tu adalah yg terbaik utk kita, mungkin Allah ada perancangan yang lagi hebat. pada saya, saya lebih suka ikut aturan atau pun flow yang dah pun ada, belajar kerja dan kemudian baru kahwin, tapi kalau masa tu jodoh dah datang, saya takkan menolak.Smuanya ditangan Allah kan? apalah sangat kita ni manusia yang hanya mampu merancang.

View more

Next