Ask @HanyssSuhaila:

Hxnyss
Latest answers

hamba perantauan wish good luck for spm

Thanks :)

View more

How do you communicate most with your friends?

Silence way.

View more

hi flawless girl, I really hope you become a nice person than other people...

Hi, will be, thanks :)

View more

asura? apa tu cik kak oiiii........

Nothin'

View more

yoho kawan mari.. adalah kembara pada hari ini.. jack and the neverland pirates... dah2 study priksa cik kak.. abg2 skalian.. this question is asked deliberately to reduce ur stress hopefully .. -shoot anonymous-

Thanks :)

View more

What kind of shoes do you wear the most?

Kasut sekolah :*

View more

describe lisa amiera

Comel sangat ^^ Tu ja. LOL

View more

Apa yang kamu akan katakan jika rakan anda berkata "Engkau MUNAFIK" kepada anda?

Allah tau semua benda, kita takbleh nak halang orang nak kata apa kat kita sebab kita tak mampu nak puaskan hati depa. Biaqlaa nak kata apa pun :)

View more

Apakah ciri-ciri bakal suami anda?

Hanya Allah ja yang tau :)

View more

jika anda mempunyai perselisihan faham dengan rakan anda,apakah tindakan anda untuk memperbaikinya?

Kalau ada perselisihan faham mestilah kena bawa berbincang, cuba selesaikan sama-sama and kalau boleh taknak tinggal kawan, tapi... kalau kawan tu sendiri takda usaha nak selesaikan masalah, takbleh nak buat apa la :) Btw, semua kawan ^^

View more

describe your friends

Persons who know every flaws I have, every story I've been through and every single details 'bout me yet they dont leave me behind. That's why they're my fate, my soul mates, my friends. :)

View more

I will wish you private ^-^ Good luck dear! Fighting <3

박신혜 ✔

Oh my god, thankyou unnie. Saranghae :*

View more

duit raya skett ✌

Tak kerja g, takda duit :3

View more

sry aku ask bukan2 although i dont know u.. but i will find u and i will ask for duit raya no matter wat it takes

-ZuNN_ZoL-

Mai la mintak :3

View more

apsal suma kena mai umah dulu? nak duit raya.. cpat bg

-ZuNN_ZoL-

apa yang akan anda lakukan jika anda ternampak suami anda keluar dengan lelaki lain?

Belum ada suami, so taktahu ^^

View more

apakah cita2 anda?

Wanna be a dentist one day ^^

View more

-

Hxnyss

Assalamualaikum :)
Trial SPM dah nak dekat ^^
Semoga semua batch '97 dapat buat yang terbaik dalam trial nanti as well as dalam SPM ^^ InshaAllah saya doakan .
Mohon doakan saya, Hanis Suhaila untuk buat elok elok and yang terbaik dalam trial SPM okay ^^
Thankyou :*

View more

Kalau begitu, apakah pula utk dipraktikkan utk khusyuk solat?

:)

"Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman, iaitu mereka yang khusyuk dalam solatnya."
(Surah Al-Mukminun, ayat 1-2)

Khusyuk?
1. Khusyuk ialah menghadirkan sepenuh ingatan di dalam solat.
2. Khusyuk ialah tetapkan hati di dalam solat
3. Khusyuk ialah tetapkan seluruh pancaindera di dalam solat.
4. Khusyuk ialah memperlahankan bacaan (membaca dengan tenang) di dalam solat.
5. Khusyuk ialah jiwa dan roh kepada solat.
6. Khusyuk ialah tenang, tenteram, perlahan, penuh penghayatan, serta ketundukan yang disertai perasaan takut kepada Allah swt dan merasai selalu diawasiNya semasa solat.
7. Khusyuk ialah akur, tunduk atau patuh semasa solat.
8. Khusyuk ialah menghadirkan hati kepada Allah swt di dalam solat.
9. Khusyuk ialah tunduknya hati, fikiran, emosi dan seluruh pancaindera semasa solat (ingat pada Allah swt).

Langkah2 nak khusyuk :-
1. Faham
Kita kena faham makna bacaan and erti setiap pergerakan dalam solat. Cth, masa baca Al-Fatihah ke takbiratulihram ke at least, cuba faham maksud dia ^^

2. Fokus
Elakkan gangguan sebelum solat yang boleh gannggu ke'fokus'an kita. Maybe kita dah faham makna bacaan tapi sebab kita tak fokus, bila kita baca samalah macam orang mengigau dalam tidur. :3

3. Rasa haibah (Membesarkan Allah)
Bila kita solat dan sebut "Allahuakbar", kita bukan ja tau maksud (Allah Maha Besar) tapi kita sendiri akui betapa hebatnya keagungan dan kebesaran Allah ^^ Bila kita boleh rasa macam tu, rasalah keindahan yang takda masa luar solat.

4. Rasa khauf. (Kagum dengan Allah)
Takut pada Allah tak sama macam takut kat benda lain. Cth, kita takut gangster sebab depa ganas, tapi kita takut pada Allah sebab Allah tu Maha Hebat xD

5. Rasa raja’ (Berharap kpd Allah)
Kita harap untuk dapat pengampunan, kasih sayang and syurga Allah ^^ Allah lagi suka ampunkan dosa daripa hukum hambaNya yang berdosa. So, banyak2 berharap a.k.a berdoa :)

6. Rasa haya’ (Malu)
Cuba cari maksud tersirat rukuk and sujud.

Taktau banyak. Kalau salah mohon tegur. Cuba tanya yang lagi arif. Assalamualaikum ^^

View more

Macam mana nak rasa terkesan sewaktu baca al-Quran? Saya rasa hati still kosong. :'(

Assalamualaikum.

Hmm, macam mana nak jawab ni eh? Hehe. Nih tips yg saya cuba terapkan setiap kali kami baca quran :-
1) Fokus ! Bila baca Quran, fokus. Jangan duk pikiaq psal benda lain. Fokus kat ayat ayat Al-Quran yg kita baca.
2) Jadikan tafsir Al-Quran sebaga BFFL (bestfriend for life.) Baca Al-Quran and hayati maknanya. Setiap satu muka surat yang kita baca, kita baca makna dia sekali. Baca Al-Quran ni kena feeling lebih dari baca novel. Kalau kita tau makna Al-Quran betul-betul, habis tisu berkotak-kotak rasanya, tgk cerita bollywood pun kalah. Hha.
3) Selalu selalu la dengar ayat2 Al-Quran spy kita rasa familiar and terbiasa dgn ayat2 tu, nnt lama2 kita pun terhafal :)
4) Bila kita jumpa ayat yg gmbarkan seksaan api neraka, cuba hayati and bayangkan seksaannya.
5) Bila terjumpa ayat yg gambarkan kenikmatan syurga, cuba bayangkan keindahan syurga tu ^^

Act, mmg susah seryes susah sangat nak faham, hayati and terkesan dgn Al-Quran ni, tapi tak salah kita mula dari baby steps, sikit sikt, pelan pelan ^^ At least kita ada effort tu. InshaAllah, satu hari nnt awak akan terkesan and tak rasa kosong dah. Oh ya, cuba ingat balik, kot2 la ada benda yg kita buat yg tak betul sbb tu hati kita rasa kosong.

"However, we have the capability to revolutionize this experience, with Allah’s Help. We can become of those who truly understand, whose hearts are captivated and whose limbs are calmly in awe, whose minds are blown away at what we are listening to of the Qur’an. The methods are there and the tools are available. The real question is: Are we willing to make the time and dedicate the effort?"

Saya bukanlah arif sangat pasal benda2 ni, kalau ada silap dan salah, mohon tegur. Cuba tanya yang lebih arif ya ^^ Terima kasih. Assalamualaikum.

View more

Kak Hanis. Describe Mily

ly.

Tak reti describe orang lah.
Meely, your most beautiful outfit is your charisma, your prettiest accessory is YOUR SMILE (no doubt.) and your best pair of heels is your confidence.
Keep moving forward and dont look back. You're my best annoying awesome junior ^^ Hha.
Last, you are delightfully chaotic and a beautiful mess.
Goodluck PT3.

View more

Al-Kahfi. Jom! Sempat lagi ni.

selamat hari raya. mintak maap klw da terkutuk, or apa apa ja.

Selamat hari raya jugak. Sama sama la kita memaafkan ya.

View more

awk, siapa gerangan dalam hati awak?

Allah, Rasulullah, parents, kwan2.. Knpa?

View more

http://www.youtube.com/watch?v=PdswLF8dOmI Yes YOU Can! - Sheikh Sajid Ahmed Umar. Enjoy this :)

Wah, best ^^ Thankyou :)

View more

Loading…

About Hxnyss:

Someone call the doctor, hold me and tell me love is a sickness. "An Addiction" , OVERDOSE !