Ask @IdhamIsmail:

kalau kita solat terlupa rukuk terus sujud .sah ke solat?

Ini tajuk PSI, bab syak dalam solat bahagian hadis hukum tak silap ana.
1. kalau kita tertinggal rukuk, dan kita meneruskan solat, dan perasan kita tertinggal rukuk lepas habis menunaikan solat. solat kita tidak sah dan kita perlu solat semula.
2. kalau kita tertinggal rukuk dan kita sedar waktu kita dalam solat, kita perlu tambah satu lagi rakaat dan sujud sahwi.
3. kalau kita wasa-was kita sudah rukuk atau belum, dalam keadaan kita bersedia untuk rukuk/ sujud, terus rukuk, dan sujud sahwi sebelum solat.
Ini insyaAllah membantu. Betulkan kalau tersalah informasi. Ma asabaka min hasanatin faminallah. Wa ma asabaka min sayyia'ti fabi nafsi.

View more

Macam mana dgn tarbiyah sekarang?

Tarbiyah sekarang ? MasyaAllah, tersedak.
Tarbiyyah masih lagi berjalan. Sentiasa. Tarbiyah daripada Allah untuk hambanya menerusi Al-Quran. Benar, Al-Quran merupakan kalam kalam tuhan yang sebenarnya merupakan tarbiyah secara tidak langsung kepada kita. Setakat ini, tarbiyah pada diri sendiri, InsyaAllah berjalan seperti sentiasa. Doakan supaya diri ini masih lagi tsabat ( baca kekal ) dalam jalan ini. Cuma futur ( baca putus asa ) tu kadang kadang biasalah.
Untuk hal tarbiyah yang lain, no comment. Tanyalah yang lebih arif :)

View more

kau mmg ta lyn prmpuan ke? klu ad prmpuan nk mintk maaf kt kau sbb die ad rse slh an kau?

That statement ' ta layan perempuan ' tu macam menakutkan sikit. Bukan tak layan, tapi dah bataskan kepada perkara perkara yang penting.
Kalau ada nak minta maaf atau apa apa urusan yang penting, masih boleh berurusan. InsyaAllah, dalam usaha kita habluminannas, habluminallah juga terjaga.

View more

kau mmg tak gune kau aku eh? klu ye, knpe?

Guna je 'aku, kau' tapi untuk orang yang memang dah lama saya guna 'aku, kau' dengan dia. Yang itu memang susah hendak dibetulkan. Pernah sekali cuba untuk ganti dengan guna nama, tapi rasa pelik.
Saya pernah guna 'saya, awak' waktu mula mula masuk KISAS, memang janggal habis la, ye la untuk tiga tahun di Sma Maiwp cakap 'ana,enta', susah nak ubah. Masuk masuk sini ada yang guna aku, hang, ambo dan macam macam lagi jadi saya masih tak dapat sesuaikan diri.
Mestila kena kecam kan ? Tapi bila dah lama lama, cakap je 'ana, enta' dengan diorang, lantak pi depa la nak guna apa dengan ceq, asalkan depa bahagia.
Untuk orang yang kita akan kenal pada masa akan datang, tak pasti lagi nak guna apa, ikut kesesuaian, ikut mauqi' katanya

View more

Akh kenapa susah sangat nak buang rasa cinta utk buat dosa.

subhanallah, masyaAllah soalan enta.
kenapa kita selalu sangat nak buat dosa ?
mudah jawapan dia, sebab hati kita dah terbiasa, sudah dilazimi dengan dosa. Allahu, semoga hati kita jauh sekali daripada menjadi hati yang mati, nau'zubillahiminzalik.
jadi, apa kata kita cuba untuk buat amalan, kita start yang kecil kecil dulu. kita lazimi solat fardhu di awal waktu. lepas dah nampak istiqamah sikit, kita tambah amalan lain. insyaAllah, lama kelamaan, hati kita yang pada asalnya terpaut untuk buat maksiat, akan kembali normal dan lebih baik lagi, akan kembali kepada Allah.
kita cuba sama sama ya, Allah musta'an β˜ΊπŸ˜ŠπŸ˜πŸ˜€

View more

Nak berubah. Tapi sekeliling buat kita susah berubah. Sekeliling tu daripada segi kawan, mak ayah, sekolah, kawan lama, sekolah lama. Mohon pencerahan bro.

subhanallah, ana nampak ke'eager'an enta untuk berubah, moga terus istiqamah
sebenarnya ana pun masih futur dalam proses berubah ni, ye lah, kita dah bersungguh sungguh nak berubah tapi mesti ada halangan, persekitaran tak kondusif la and so on.
sebab tu, dalam proses nak berubah, apa yang penting ialah untuk kita pupuk keimanan kita kepada Allah dahulu. jadi, kalau hati dah berpaut pada Allah, apa apa sahaja dugaan yang datang, kita dapat hadapi.
jadi, jom sama sama kita bina keimanan kepada Allah. hayya bina nu'min ma'an 🌹

View more

bro bagi semangat nak exam sikit

ana pun futur juga untuk final exam ni, tapi tak apa, kita usaha sama sama ya.
kalau untuk exam ni, kita kena guna formula doa usaha ikhtiar dan tawakkal
first, kita kena usaha, dalam masa yang sama kita kena doa supaya Allah permudahkan urusan kita untuk study, beri kefahaman dan paling penting permudahkan waktu kita jawap exam. minta Allah kembalikan segala ilmu. yes Allah sebagai sumber utama kekuatan kita.
kita kena start study awal. dan depanjang kita study atau buat latihan pastikan ada kertas kosong dan pensel, supaya kalau ada something new yang kita baca, ( bukan new sangat pun, cikgu dah pernah cakap, cuma kita tertidur or lalai or etc dalam kelas ) kita boleh tulis and buat nota sikit sikit.
dah tu, nanti bila exam kita baca je balik nota nota ringkas yang kita buat. bila dah habis exam, jangan lupa doa, doa itu senjata mukmin paling paling kuat (taukid lafzi). doa banyak banyak supaya Allah permudahkan urusan pemeriksa baca kertas kita
bila dah dapat result, redha, imma keputusan tu baik atau tak baik, redha dulu. kalau result kita baik, alhamdulillah a'la kulli hal. kalau tidak baik, kita check balik mana yang patut kita baiki dan kita take note.
ini je lah kot ana boleh kongsi. jadikan Allah sebagai sumber kekuatan, tempat bergantung. bila dah berjaya jangan riya'. doakan ana untuk diagnostik nanti. kita berjaya sama sama okay πŸ“šπŸ˜Œ

View more

macam mana nak jadi baik?

ya Allah sahabat, enta salah tanya orang ni. tapi tak apa, kita jadi baik sama sama ya.
cara dia ialah, kalau dengan Allah, kita kena utamakan yang utama.
kalau dengan manusia, kita kena rasa kitalah orang paling tak pandai dan tak tahu apa apa antara mereka dalam erti kata lain, rendah diri.
tapi once orang dah cop kita sebagai orang 'baik', diorang akan anggap kita setaraf malaikat. jadi bila sekali kita buat salah, orang akan terus pot pet pot pet cakap pasal kita. itu mulut manusia, kita tak ada kuasa nak halang. jadi kita tautkan ikatan hati kita dengan Allah supaya kita kekal qawiy.
itu sahaja tips dari ana. doakan ana kuat. kita sama sama jadi baik okay 🌹

View more

Next