Ask @IdhamIsmail:

Affiq Idham
Latest answers

kalau kita solat terlupa rukuk terus sujud .sah ke solat?

Ini tajuk PSI, bab syak dalam solat bahagian hadis hukum tak silap ana.

1. kalau kita tertinggal rukuk, dan kita meneruskan solat, dan perasan kita tertinggal rukuk lepas habis menunaikan solat. solat kita tidak sah dan kita perlu solat semula.

2. kalau kita tertinggal rukuk dan kita sedar waktu kita dalam solat, kita perlu tambah satu lagi rakaat dan sujud sahwi.

3. kalau kita wasa-was kita sudah rukuk atau belum, dalam keadaan kita bersedia untuk rukuk/ sujud, terus rukuk, dan sujud sahwi sebelum solat.

Ini insyaAllah membantu. Betulkan kalau tersalah informasi. Ma asabaka min hasanatin faminallah. Wa ma asabaka min sayyia'ti fabi nafsi.

View more

Macam mana dgn tarbiyah sekarang?

Tarbiyah sekarang ? MasyaAllah, tersedak.

Tarbiyyah masih lagi berjalan. Sentiasa. Tarbiyah daripada Allah untuk hambanya menerusi Al-Quran. Benar, Al-Quran merupakan kalam kalam tuhan yang sebenarnya merupakan tarbiyah secara tidak langsung kepada kita. Setakat ini, tarbiyah pada diri sendiri, InsyaAllah berjalan seperti sentiasa. Doakan supaya diri ini masih lagi tsabat ( baca kekal ) dalam jalan ini. Cuma futur ( baca putus asa ) tu kadang kadang biasalah.

Untuk hal tarbiyah yang lain, no comment. Tanyalah yang lebih arif :)

View more

kau mmg ta lyn prmpuan ke? klu ad prmpuan nk mintk maaf kt kau sbb die ad rse slh an kau?

That statement ' ta layan perempuan ' tu macam menakutkan sikit. Bukan tak layan, tapi dah bataskan kepada perkara perkara yang penting.

Kalau ada nak minta maaf atau apa apa urusan yang penting, masih boleh berurusan. InsyaAllah, dalam usaha kita habluminannas, habluminallah juga terjaga.

View more

tak malu ke chat ngan laki/perempuan pastu masuk kat twitter? aib tu kalau boleh simpan sendiri

terima kasih ๐Ÿ˜”

View more

Apa preparation untuk masuk kolej KISAS?

sediakan hati yang ikhlas untuk terima segala dakwah dan tarbiyyah di kolej Islam

View more

Listkan muslimin 502 Ibnu Rusyd

Saya, Khairul Ikhwan, Aqif, Arif, Mahathir

View more

Listkan muslimin 501 Ibnu Sina 2016

Maaf saya tak ingat sebab saya bukan lima satu

View more

kau mmg tak gune kau aku eh? klu ye, knpe?

Guna je 'aku, kau' tapi untuk orang yang memang dah lama saya guna 'aku, kau' dengan dia. Yang itu memang susah hendak dibetulkan. Pernah sekali cuba untuk ganti dengan guna nama, tapi rasa pelik.

Saya pernah guna 'saya, awak' waktu mula mula masuk KISAS, memang janggal habis la, ye la untuk tiga tahun di Sma Maiwp cakap 'ana,enta', susah nak ubah. Masuk masuk sini ada yang guna aku, hang, ambo dan macam macam lagi jadi saya masih tak dapat sesuaikan diri.

Mestila kena kecam kan ? Tapi bila dah lama lama, cakap je 'ana, enta' dengan diorang, lantak pi depa la nak guna apa dengan ceq, asalkan depa bahagia.

Untuk orang yang kita akan kenal pada masa akan datang, tak pasti lagi nak guna apa, ikut kesesuaian, ikut mauqi' katanya

View more

Ada ke SBP yang ada girls & boys?

ada, kebanyakan sbp campur lelaki perempuan, ada je yang asing lelaki perempuan

View more

Akh kenapa susah sangat nak buang rasa cinta utk buat dosa.

subhanallah, masyaAllah soalan enta.

kenapa kita selalu sangat nak buat dosa ?
mudah jawapan dia, sebab hati kita dah terbiasa, sudah dilazimi dengan dosa. Allahu, semoga hati kita jauh sekali daripada menjadi hati yang mati, nau'zubillahiminzalik.

jadi, apa kata kita cuba untuk buat amalan, kita start yang kecil kecil dulu. kita lazimi solat fardhu di awal waktu. lepas dah nampak istiqamah sikit, kita tambah amalan lain. insyaAllah, lama kelamaan, hati kita yang pada asalnya terpaut untuk buat maksiat, akan kembali normal dan lebih baik lagi, akan kembali kepada Allah.

kita cuba sama sama ya, Allah musta'an โ˜บ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜๐Ÿ˜€

View more

Macamne jika kau ade kwn baik perempuan?

okay ya,

cuba enta bayangkan, nanti kalau enta kahwin, enta nak ke isteri enta bermesej, berwhatsapp, ber'otp' dengan lelaki lain yang digelar 'bestfriend' dia ?

wallahu ta'ala a'lam
#brocuba #broinsaf ๐Ÿ˜Š

View more

Nak berubah. Tapi sekeliling buat kita susah berubah. Sekeliling tu daripada segi kawan, mak ayah, sekolah, kawan lama, sekolah lama. Mohon pencerahan bro.

subhanallah, ana nampak ke'eager'an enta untuk berubah, moga terus istiqamah

sebenarnya ana pun masih futur dalam proses berubah ni, ye lah, kita dah bersungguh sungguh nak berubah tapi mesti ada halangan, persekitaran tak kondusif la and so on.

sebab tu, dalam proses nak berubah, apa yang penting ialah untuk kita pupuk keimanan kita kepada Allah dahulu. jadi, kalau hati dah berpaut pada Allah, apa apa sahaja dugaan yang datang, kita dapat hadapi.

jadi, jom sama sama kita bina keimanan kepada Allah. hayya bina nu'min ma'an ๐ŸŒน

View more

You changed

moga Allah redha dengan perubahan kita yang bersama sama nak kejar redhaNya

View more

What is your opinion about having bestfriend with different gender?

baik jangan, ramai lagi kawan lelaki kan ? ana pun ada kat sini ๐Ÿ˜Š

View more

Exco ke kat kisas?

astaghfirullah, tak layak pegang jawatan tinggi tinggi macam tu, ilmu di dada masih tak cukup. asif

View more

hukum tgok kartun x pakai tudung?

subhanallah soalan sahabat.

dulu, ustaz ana pernah terangkan hukum tengok orang buka aurat dekat tv. hukum dia sama macam kalau kita tengok pantulan orang buka aurat pada air iaitu tidak haram.

tapi kalau kartun, em ana la adri.

asif jiddan, wallahu a'lam

View more

kau buat aku jeles . na masuk kisas jugak !!

hayya hayya

View more

bro bagi semangat nak exam sikit

ana pun futur juga untuk final exam ni, tapi tak apa, kita usaha sama sama ya.

kalau untuk exam ni, kita kena guna formula doa usaha ikhtiar dan tawakkal

first, kita kena usaha, dalam masa yang sama kita kena doa supaya Allah permudahkan urusan kita untuk study, beri kefahaman dan paling penting permudahkan waktu kita jawap exam. minta Allah kembalikan segala ilmu. yes Allah sebagai sumber utama kekuatan kita.

kita kena start study awal. dan depanjang kita study atau buat latihan pastikan ada kertas kosong dan pensel, supaya kalau ada something new yang kita baca, ( bukan new sangat pun, cikgu dah pernah cakap, cuma kita tertidur or lalai or etc dalam kelas ) kita boleh tulis and buat nota sikit sikit.

dah tu, nanti bila exam kita baca je balik nota nota ringkas yang kita buat. bila dah habis exam, jangan lupa doa, doa itu senjata mukmin paling paling kuat (taukid lafzi). doa banyak banyak supaya Allah permudahkan urusan pemeriksa baca kertas kita

bila dah dapat result, redha, imma keputusan tu baik atau tak baik, redha dulu. kalau result kita baik, alhamdulillah a'la kulli hal. kalau tidak baik, kita check balik mana yang patut kita baiki dan kita take note.

ini je lah kot ana boleh kongsi. jadikan Allah sebagai sumber kekuatan, tempat bergantung. bila dah berjaya jangan riya'. doakan ana untuk diagnostik nanti. kita berjaya sama sama okay ๐Ÿ“š๐Ÿ˜Œ

View more

fa ta wau ra atau fa to wau ra ?

kalau futur tu, ia adalah penyakit hati, kalau futhur ( guna huruf ุท ), ia membawa maksud sarapan pagi

View more

What is so special 'bout kisas?

KISAS ada benda yang boleh pupuk jiwa, bina semangat, ukhuwah fillah, biah yang baik, tarbiyyah yang mantap, taaruf, tazkirah, majlis ilmu, wali wali Allah, solat jemaah, debat bahasa arab, ikhtilat yang bagus, orang yang hebat, cikgu yang superb dan 1001 kemanisan yang lain

View more

Ajar aku bahasa arab

ุฏู…

boleh boleh insyaAllah ๐Ÿ˜†

View more

macam mana nak jadi baik?

ya Allah sahabat, enta salah tanya orang ni. tapi tak apa, kita jadi baik sama sama ya.

cara dia ialah, kalau dengan Allah, kita kena utamakan yang utama.

kalau dengan manusia, kita kena rasa kitalah orang paling tak pandai dan tak tahu apa apa antara mereka dalam erti kata lain, rendah diri.

tapi once orang dah cop kita sebagai orang 'baik', diorang akan anggap kita setaraf malaikat. jadi bila sekali kita buat salah, orang akan terus pot pet pot pet cakap pasal kita. itu mulut manusia, kita tak ada kuasa nak halang. jadi kita tautkan ikatan hati kita dengan Allah supaya kita kekal qawiy.

itu sahaja tips dari ana. doakan ana kuat. kita sama sama jadi baik okay ๐ŸŒน

View more

affiq kacakkkkk

Izzat Fakhri

enta kacak lagi ๐Ÿ˜™๐Ÿ˜‹

View more

Loadingโ€ฆ