Ask @Meymels:

Bagaimana cara mengikhlaskan orang yang sudah menyakitkan hati kita ? 😂 nak share boleh

ASTRI
I know it is hard dear nak memaafkan orang yang pernah sakitkan hati kita ni memang makan masa but yakinlah dalam hidup kita ni, setiap apa yang terjadi kepada kita, baik atau buruk, semuanya dah dirancang.
Kena faham konsep redha. Redha bukan bermakna kita mengiyakan apa yang dia buat kepada kita tu adalah something yang okay. Redha imo adalah menerima bahawa apa yang dilakukan itu salah, sekiranya memang terbukti salah, dan menerima bahawa Tuhan sudah merancang semua itu dari awal. Daripada redha, InsyaaAllah akan datang ikhlas. Ikhlas menerima apa yang Tuhan dah tentukan untuk kita.
Mungkin kita tak nampak sekarang. Tapi, ada sebab kenapa orang sekian sekian masuk dalam hidup kita. It makes us who we are and will be. Cubalah untuk be in his/her shoes dan cuba fahami sebab kenapa dia buat benda tu? Sebab kadang kadang kita terlalu dibutakan dengan emosi hingga hanya lihat dari sudut pandang sendiri sahaja. Indeed, God is the best planner. Wallahualam 😊

View more

Boleh ke kita bandingankan stress kita dengan stress orang lain? Let say; dia jawatan lagi tinggi lepastu dia nak stress orng bawah dia sama dengan dia? Adakah relevan? Apakah pandangan anda? Masih ada kesinambungan ke atau mungkin rational sebaliknya?

Taerra
Mana boleh banding. Setiap orang punya stress memang berbeza beza, tapi God gave the stress and workloads sesuai dengan tenaga dan keupayaan emosi masing masing. Setiap orang ada keupayaan yang berbeza beza untuk handle stress. Even orang yang jawatan bawah tu kita nampak tak banyak kerja, mungkin kuantiti kerja/kadar masalah dia tu dah banyak dah bagi dia. Sesuai dengan keupayaan dia.
Sometimes memang orang yang dah berjawatan tinggi ataupun orang yang dah hadap pelbagai experience memang akan nampak, “oh stress sikit je ni. Sikit je kerja kau. Aku pun dah lalui semua ni hidup je, tak stress pun macam kau.” Dari situ pun dah salah. Stress banyak ke sikit ke, stress is to be overcomed, not to be compared with other ppl. If we wanna compare, then compare with our past self.
Itu bab banding. Bab nak samakan stress orang jawatan tinggi dengan mereka yang berjawatan rendah ni, imo, it depends on kerja apa yang mereka tengah buat tu. Kalau dah namanya kerja in a team, selalunya dah ada pembahagian tugas mengikut qualification & job scope masing masinglah. Depends jugak kepada persetujuan the whole team members & leader. Kalau nak kerja/projek tu menjadi, atas pilihan masing masing la. Nak stress sama sama, bahagilah tugas sama banyak. Jangan ada yang curi tulang.
In a team work, the most important thing is cooperation, task coordination, tolerance & communication. Kalau ada pembahagian tugas yang tak balance @ tak sesuai dengan pelakunya, maka jadilah orang ni stress banyak, orang ni stress sikit. Itu tak masuk lagi dengan member yang mengular tu. The rest of the members & leader mesti work together to solve that problem 👏

View more

Kenal @AstriHidayati dia orang nya macem mana ?

Astri is my lil sister from different parents :) she is literally such a kind-hearted, funny, and beautiful, I'm lucky to know her, even if I’ve never actually met her in real life, we each come from different country (I live in Malaysia and she lives in Indonesia) it’s very clear that she’s genuinely one of the best person I've ever known. I can talk anything with her 💛💛💛

View more

+1 answer Read more

boleh caya ke? pdhl dlm twilight n 50 shaded tu ada scene tu. hahah

Terpulang nak caya ke tak. Nama pun hollywood movies mestilah tak lari dari tunjuk 18sx scene ke, sexy scene ke. Cuma kita sendiri la yang kena pandai kawal sama ada nak tengok atau tak. Lel. Act tak payah skip pun. I memang dapat version yang skip sex scene. Bukan skip entirely la tapi dia tak tunjuk part part yang macam explicit sangat. Biasa kalau I tengok movie kat tv dengan family pun kalau ada scene macam tu memasing tunduk. Awkward~ *Me *pegang phone, buat buat tengah texting takpun cecepat alih channel lain.

View more

+2 answers in: “What's your fav movies?”

Kau rasa untuk masa sekarang ni perkahwinan tu satu keutamaan ke? cth mcm partner, ekonomi...

I took a long time to reply this. InsyaAllah, rezeki tu ada dekat mana mana kan? Aku pun tak letak goal kahwin ni kena jadi kaya raya dulu. Tak fair lah. Well, semua tu kena well prepared. Bab partner pulak, kita tak tahu perangai manusia tu selagi kita sendiri tak duduk sekali dengan dia. Sebab tu, choose your partner wisely. Bukan yang kaki mengarah, baran all that. Kau nak kahwin mestilah nak hidup dengan laki kau tu seumur hidup bukan, sanggup ke kena maki? Haaa cam gitu lah. Utama tak utama untuk masa sekarang, all back in yours. Aku pening nak jawab:/

View more

If only the memories could be vanish as the time we try to move on. But, *sigh.. Memories ruim everything.

Mn
I relate to this so much. It’s so hard to move on. I want you to be happy, so in order for you to get that happiness you always wanted you have to let go of what's gone. Don't punish yourself for all your past mistakes bc that's a human thing. you're a wonderful human being. So let the pain go away by forgiving yourself ;)

View more

+1 answer in: “How to keep your trueself if the past still haunting you and makes you not you?”
Next