Ask @MiyraAdrenalin:

Amirah Sabarudin
Latest answers

Saya sekarang diploma baru sem 3 saya ambik ptptn then saya ada mintak pinjaman dri negeri punya la. Then dpt . If saya berhenti ptptn so then degree nnti boleh mohon lagi ke ?

Boleh. Tapi kena settlekan dulu hutang ptptn yang dah guna. Jangan lupa terminate ptptn ye

View more

Asalamualaikum kak. Saya baru daftar akaun baru SSPN I Plus online. Tapi the problem is saya tak tahu nombor akaun SSPNI I Plus saya. Adakah saya perlu ke kaunter bank untuk buat SSPN I at the same time fix SSPN I Plus ?? Atau macam mana?

Buat salah satu je. Call sspn kot untuk tahu no account. Tapi kalau nak dapat kad, kena tunggu 2 minggu

View more

Ni saya yang tadi. Alright. Berdebar sebab dapat dekat UpM bintulu sarawak. Uhuks. Alright. Soalannya Saya dalam proses permohonan PTPTN tapi tak successfully submit sebab tak tahu nombor akaun SSPNI Plus dengan SSPNI. Lepas daftar adakah kena tunggu 2-3 hari untuk tahu nombor akaun?

Sepatutnya sebelum apppy ptptn, kena buat account sspn dulu.

View more

haii kenapa status permohonan saya belum lengkap eh. saya dah check semua banyak kali dahhh

cuba check email. kot kot dia ada bagi respon

View more

"Pengesahan permohonan anda telah gagal"...ni kenapa eh kak?

cuba check email

View more

Kak... bile ek tarikh buka ptptn? taun depan ke bulan disember nih? sbb saya dh terlepas utk daftar ptptn aitu..

Erm, akak pun tak pasti. Kena refer laman web ptptn tu

View more

sorry akak, nak tanya pasal kalao nak mohon ptptn pada sem 2, tarikh mula pengajian dlm borang tu kena letak tarikh ape? nak ikut tarikh sem pertama (ikut surat tawaran) atau ikut tarikh mula sem 2??

Tarikh ikut surat tawaran rasanya

View more

salam, berkaitan no pin tu. klu kita pegi kaunter perlu ke tunjuk ic? sbb pemohon x dapat hadir ke bsn. wakil pemohon yg hadir.?

Wsalam. Maaf lambat. Tak perlu pun. Cuma salin no ic. Sebab dalam borang kena tulis. Tapi tak perlu tunjuk. No pin juga boleh beli di mesin ATM BSN

View more

Sebab saya buka bank islam tu dkt KL, now saya study johor. Kalau kira dari submit boranh ptptn tu, rabu depan dah cukup 14 hari nanti ptptn bank-in duit. Macam mana ? Help mee

Rilex. Pasti ada jalan penyelesaian :) Harap membantu

View more

Hi. Macam mana eh ptptn saya dah diluluskan dah submit document dah pastu semalam time saya pergi atm bank islam, tiba2 card saya tak aktif pula. Dkt ptptn saya bagi no bank islam tu. Macam mana eh? Boleh ke call ptptn nak tukar bank? Ke saya still kena pergi bank islam juga.?

Hi. Kalau macam tu, tuar kad je lah. Maybe card dah expired kot. Sekarang ni pun memang wajib tukar kad kan? So, settle kerja dua dalam satu dah.

View more

hi saya nak tanya ni.. 1) no matrik to apa? student id ke? ataupun no matrik tu hanya untuk student matriks sahaja? 2) kalau parents bekerja sendiri kita perlu tulis apa dekat gaji kasar, gaji bersih, no ahli kwsp semua tu?

Hi. Maaf lambat. No matrik tu student id atau no pendaftaran. Tak payah kot

View more

assalam..saya dh buad akaun sspn sejak kecik..lpas saya isi utk ptptn dy kta no akaun sspn sya tidak lengkap atau tidak sah..dy suruh sya faks kn borang semakan nombor akaun..bila sya check blik no akaun sya ckup 15..apa patut sya buad?

mungkin status akaun tu tak aktif kot. cuba check dulu

View more

No akaun skim simpanan pendidikan nasional (sspn) boleh dpt dkt mana ye ? Dkt kad sspn ke ? Saya dah daftar dah sbg sspn ❤️

Afif Izzati

Iyup :)

View more

Salam akak can i hv your phone number sbb saya ada soalan nak tanya pasal ptptn pls consider it ! :)

Boleh dm me on wechat miyraadrenalin. :)

View more

Cmne nk check status akaun?

Akaun apa ye? SSPN atau akaun bank?

View more

akak :) terima kasih saya baca dah blog akak pasal ptptn and sngat membantu . thnks a lot . and saya nak tanya lepas dah tekan ya utk last sekali tu nak kena print apa ye ? borang yg kita isi online tu eh ?

sama-sama, dik. iyup. print yang itu.

View more

as salam kak . macam mana ya nak check sama ada no akaun sspn saya aktif atau tidak . sebab saya isi ptptn , dia kata no akaun sspn tidak aktif / tidak lengkap .

Cuba rujuk laman web sspn atau call sspn untuk pengesahan no acc

View more

akak...maaf ganggu.apa beza antara sspn dengan sspn-i

Sama je dik.

View more

Name one thing you dream about at night!

My fav teacher suddenly.

View more

salam kak. saya dah ad akaun sspn sjak kecil. dah ada kad dia da pun tapi bila nk isi permohonan ptptn , dia kata no akaun sspn tidak aktif/ tak lengkap. mcm mana tu?

Cuba check status akaun tu sama ada masih aktif atau tak.

View more

Duit ptptn tu masuk kat akaun mana ye akak ?

Elsa

Ikut no account bank mana yang adik masukkan masa isi permohonan.

View more

Hi. Saya nak mohon ptptn. Nak isi part gaji mak. Ayah dah tak kerja. Then masa dah isi gaji apa semua tekan simpan then klua gross&netincome mestilah nombor yang sah. Sedangkan saya dah isi refer slip gaji. Kenapa yee?

Untuk gaji ayah isi jugak tak? Make sure jangan biar kosong. Kalau ayah dah tak kerja, rasanya ada borang lain kena isi.

View more

salam kak, saya dah register online ptptn tapi dia kata " nombor akaun sspn anda tidak lengkap atau tidak sah. sila lengkapkan borang semakan nombor akaun sspn". saya daftar dulu baru bukak sspn. apa yang patut saya buat ?

Wsalam, dik. Daftar apa ye? Daftar universiti ke? Sepatutnya takde masalah. Tapi, kalau baru first time nak apply, kena "Register Kali Pertama" dekat web tu

View more

Salam,masa saya nk daftar ptptn online , saya dpt meseg ni "NOMBOR AKAUN SSPN ANDA TIDAK LENGKAP ATAU TIDAK SAH. SILA LENGKAPKAN BORANG SEMAKAN NOMBOR AKAUN SSPN. Saya beli no sspn thn lepas saya nk daftar semula x blh knp ?? Saya beli di maybank

Wsalam. Ermm. No SSPN? Ke No id PTPTN? Nak apply ptptn untuk kali pertama ke? Kalau kali pertama, kena register dulu sebelum mohon online.

View more

salam akak ayah saya pernah bukak akaun sspn since saya kecil lagi. Dan saya ada dpt kad (mcm kad atm) tpi yg sspn punya dkt depan kad tu ada tulis nombor akaun sspn, pendeposit, nama saya dan tarikh keahlian. Soalan saya, adakah saya dikira sudah ada akaun sspn ? dan boleh trus proceed beli no pin

Wsalam. Ye dik. Adik dah dikira ada account tu. So, boleh proceed untuk beli no pin ptptn.

View more

Loading…

About Amirah Sabarudin:

Do follow me. Ask anything that you want. Thanks :)
Faster response, contact me at WeChat : miyraadrenalin

Shah Alam, Selangor