Ask @MiyraAdrenalin:

Ugh i wanna talk to my crush so bad but im scared😭😭😭 encourage me to be brave pls😭💔

Based on my experience, treat your crush like other friends.

View more

Korang lelaki pandang ape je eh kat prempuan, plis jgn jwb pndng hati😌

Bukan pandang hati. Diorang pandang rupa je. Most of them lah.

View more

Aku even susah macam mana sekali pun. Aku takkan pernah minta pinjam duit dari kawan. Ada pun atleast aku bayar balik. Tapi bila aku dgr ada orang pinjam duit tapi tak bayar balik. Allahuakbar. Apa korang rasa? Rasa marah ataupun haramkan duit itu?

Of course marah. Kita bagi pinjam sebab nak tolong. Bila dah pinjam, buat tak tahu je nak bayar balik. Tak pasal je kita yang kena menagih minta duit tu balik. Tapi kalau dia memang betul-betul susah, halalkan je lah. Niat sedekah.

View more

What did u do when u wanna sleep .. but ur roommate keep talking and laughing like crazy ?

Take your earphone and listen to songs.

View more

Salam akak. Saya nak hantar pengesahan utk permohonan tp dia kata pengesahan permohonan gagal. Saya dah cek semua butiran dah lengkap dah. Kenapa eh 😭😭😭

Wsalam. Dah bukak akaun sspn ke?

View more

no akaun yang dimasukkan dalam permohonan tu perlu sama dengan panel bank ke?

Maksud panel bank tu bank yang IPT nak guna ke? Iyup. Kena sama

View more

Hi sis. Nak tnya klau sdh beli no pin ptptn & sdh daftar online tp belum buat akaun sspn mcm mna ya? Belum lg tekan 'ya' so plan nak beli dkt bank islam nnti. Takpa ka mcm tu?

Haii. Kena ada akaun sspn dulu baru boleh proceed untuk tekan "Ya".

View more

Hi sis. Saya nak tanya berkaitan dengan proses permohonan. Dalam post ttg PTPTN ada menyatakan pelajar yang membuka akaun sspn-i di Maybank dan Bank Rakyat boleh membuat permohonan pembiayaan ptptn pada hari yang sama. Maksudnya tak perlu beli no pin daripada bsn kerana permohonan blh terus?

Hai. Bukan macam tu. No pin masih kena beli. Cuma, mereka boleh membuat permohonan online pada hari yang sama masa buka akaun PTPTN. Kalau dekat bank lain, kena tunggu 2 3 hari. Semua permohonan harus buat secara online

View more

Assalamualaikum , akak saya nak tanya pasal sspn ni untuk pemohonan ptptn . Saya memang dah ada akaun bank islam dan maybank . Is that saya still kena pergi bank untuk buka akaun sspn ni?

Wsalam. Iyup. Sebab akaun sspn dengan akaun bank adalah dua benda yang berlainan

View more

Akak sy nk tnya. Pndaftaran kali pertama tu ap mksud dia? Sbb dlu mmg sy ad prnh mntk ptptn msa dip. Lpstu sy kluar dip msuk mtrik. Then xde dpt pn emel yg sy dpt ptptn ni. Lpstu skrg sy nk mntk ptptn ni utk degree. Jdi sy kna bt pndftaran kali pertama ke?

Pendaftaran kali pertama tu maksudnya, first time apply ptptn. Kalau dah pernah apply ptptn, cuba login guna password lama.

View more

Assalammualaikum, akak saya nak mohon ptptn on9, saya buka acc, sspni dekat pejabat ptptn bfr umur saya 18, jdi nama acc. tu nama ayah saya. soalan saya, bole ke saya guna no. acc. tu lagi sbb skrg saya sudah 19 tahun dan baru dapat tawaran ke uthm n sy x fhm maksud buka acc. sspni based UA y sy dpt

Waalaikumussalam. Rasana, kena update dulu account sspn tu kot. Buka account sspn boleh dekat mana-mana je. Cuma account bank je kena buka based on Uni.

View more

Saya sekarang diploma baru sem 3 saya ambik ptptn then saya ada mintak pinjaman dri negeri punya la. Then dpt . If saya berhenti ptptn so then degree nnti boleh mohon lagi ke ?

Boleh. Tapi kena settlekan dulu hutang ptptn yang dah guna. Jangan lupa terminate ptptn ye

View more

Asalamualaikum kak. Saya baru daftar akaun baru SSPN I Plus online. Tapi the problem is saya tak tahu nombor akaun SSPNI I Plus saya. Adakah saya perlu ke kaunter bank untuk buat SSPN I at the same time fix SSPN I Plus ?? Atau macam mana?

Buat salah satu je. Call sspn kot untuk tahu no account. Tapi kalau nak dapat kad, kena tunggu 2 minggu

View more

Ni saya yang tadi. Alright. Berdebar sebab dapat dekat UpM bintulu sarawak. Uhuks. Alright. Soalannya Saya dalam proses permohonan PTPTN tapi tak successfully submit sebab tak tahu nombor akaun SSPNI Plus dengan SSPNI. Lepas daftar adakah kena tunggu 2-3 hari untuk tahu nombor akaun?

Sepatutnya sebelum apppy ptptn, kena buat account sspn dulu.

View more

Kak... bile ek tarikh buka ptptn? taun depan ke bulan disember nih? sbb saya dh terlepas utk daftar ptptn aitu..

Erm, akak pun tak pasti. Kena refer laman web ptptn tu

View more

sorry akak, nak tanya pasal kalao nak mohon ptptn pada sem 2, tarikh mula pengajian dlm borang tu kena letak tarikh ape? nak ikut tarikh sem pertama (ikut surat tawaran) atau ikut tarikh mula sem 2??

Tarikh ikut surat tawaran rasanya

View more

salam, berkaitan no pin tu. klu kita pegi kaunter perlu ke tunjuk ic? sbb pemohon x dapat hadir ke bsn. wakil pemohon yg hadir.?

Wsalam. Maaf lambat. Tak perlu pun. Cuma salin no ic. Sebab dalam borang kena tulis. Tapi tak perlu tunjuk. No pin juga boleh beli di mesin ATM BSN

View more

Sebab saya buka bank islam tu dkt KL, now saya study johor. Kalau kira dari submit boranh ptptn tu, rabu depan dah cukup 14 hari nanti ptptn bank-in duit. Macam mana ? Help mee

Rilex. Pasti ada jalan penyelesaian :) Harap membantu

View more

Hi. Macam mana eh ptptn saya dah diluluskan dah submit document dah pastu semalam time saya pergi atm bank islam, tiba2 card saya tak aktif pula. Dkt ptptn saya bagi no bank islam tu. Macam mana eh? Boleh ke call ptptn nak tukar bank? Ke saya still kena pergi bank islam juga.?

Hi. Kalau macam tu, tuar kad je lah. Maybe card dah expired kot. Sekarang ni pun memang wajib tukar kad kan? So, settle kerja dua dalam satu dah.

View more

Next