Ask @MiyraAdrenalin:

Aku even susah macam mana sekali pun. Aku takkan pernah minta pinjam duit dari kawan. Ada pun atleast aku bayar balik. Tapi bila aku dgr ada orang pinjam duit tapi tak bayar balik. Allahuakbar. Apa korang rasa? Rasa marah ataupun haramkan duit itu?

Of course marah. Kita bagi pinjam sebab nak tolong. Bila dah pinjam, buat tak tahu je nak bayar balik. Tak pasal je kita yang kena menagih minta duit tu balik. Tapi kalau dia memang betul-betul susah, halalkan je lah. Niat sedekah.

View more

Hi sis. Saya nak tanya berkaitan dengan proses permohonan. Dalam post ttg PTPTN ada menyatakan pelajar yang membuka akaun sspn-i di Maybank dan Bank Rakyat boleh membuat permohonan pembiayaan ptptn pada hari yang sama. Maksudnya tak perlu beli no pin daripada bsn kerana permohonan blh terus?

Hai. Bukan macam tu. No pin masih kena beli. Cuma, mereka boleh membuat permohonan online pada hari yang sama masa buka akaun PTPTN. Kalau dekat bank lain, kena tunggu 2 3 hari. Semua permohonan harus buat secara online

View more

Akak sy nk tnya. Pndaftaran kali pertama tu ap mksud dia? Sbb dlu mmg sy ad prnh mntk ptptn msa dip. Lpstu sy kluar dip msuk mtrik. Then xde dpt pn emel yg sy dpt ptptn ni. Lpstu skrg sy nk mntk ptptn ni utk degree. Jdi sy kna bt pndftaran kali pertama ke?

Pendaftaran kali pertama tu maksudnya, first time apply ptptn. Kalau dah pernah apply ptptn, cuba login guna password lama.

View more

Assalammualaikum, akak saya nak mohon ptptn on9, saya buka acc, sspni dekat pejabat ptptn bfr umur saya 18, jdi nama acc. tu nama ayah saya. soalan saya, bole ke saya guna no. acc. tu lagi sbb skrg saya sudah 19 tahun dan baru dapat tawaran ke uthm n sy x fhm maksud buka acc. sspni based UA y sy dpt

Waalaikumussalam. Rasana, kena update dulu account sspn tu kot. Buka account sspn boleh dekat mana-mana je. Cuma account bank je kena buka based on Uni.

View more

Next