Ask @MsEyra:

Ira Adila
Latest answers

Hai nak tnya. Awak tahu tak macam mana nak apply twinning program UKM-UNPAD?

Hai. Actually dulu asalnya saya apply medic ukm but unfortunately tak dpt. Then dia terus offer twinning program ni under mara. But skrg ni tak tau sgt macam mane system apply dia. Maybe boleh contact pihak fakulti perubatan ukm :)

View more

hi akak can I ask for your instagram or something?Would like to contact you through there if you don't mind.

Hi. Boleh je 😊 Search je iraadila

View more

Assalamualaikum akak. Tahniah utk dpt result yg cemerlang utk SPM 2012. Alhamdulillah... Kita nak minta tolong akak kongsi cara belajar yg betul.. penyusunan jadual dan bagi tips . Terima kasih ya

Waalaikumussalam. First of all, thank you so much hahah :'D Alhamdulillah. Nak akak share tips belajar ke? hahaha. Macam tak layak jek kahkah. Actually akak bukanlah student yg mengadap buku jek 24 jam. And honestly, akak adalah orang yg suka study last minute. Yupp.. very very last minute hahaha. Tak tau la macam mana boleh dpt result mcm tu haha. Semuanya rezeki kot, alhamdulillah :)

Alright. Okay la akak bagitau la sikit ape yg akak buat utk spm akak dulu. Hmm.. actually tak tau la nak mula kat mane hahaha. Dah lama, macam lupa pulak hahah. Okay basically akak mmg takde jadual belajar ape2 semua. Kalau ade pun mesti tak function haha. So mcm tak tau nak bagi tips macam mane utk cara belajar tu. Yang penting ikut awak sendiri mcm mane cara awk bahagikan masa utk belajar dan benda2 lain. Boleh je kalau awak nak aktif persatuan sana sini. Yg penting awak kena tahu mcm mane awak nak catch up balik study awak tu.

Sebenarnya akak akan struggle bila dah nak dekat exam. Time tu baru akak speed to the highest. hahaha. Sebenarnya tak bagus ikut cara last minute ni XD Kalau boleh awak revise la balik ape yg awak dah belajar utk minggu tu. Kalau utk subjek2 yg kena menghafal tu, eloklah revise setiap minggu so that tak lupa then masuk ke long term memory huhu..

Yg subjek2 macam fizik and kimia, awak kena usaha utk fahamkan konsep2 dia. InsyaAllah senang nak jawab soalan. Kalau math and addmath, akak akan buat latihan byk2. Seriously byk2 ! Smpai satu tahap tu awk dh hafal dah format soalan dia tu mcm mane and ape jalan kerja yg awak kena buat.

Okay panjangkan akak membebel hahahha. Dah lama tak menaip kahkah. Alright harap dapat la menjawab sedikit sbyk soalan awak tu hehe :)

View more

selamat hari lahir :)

Hee thank youu :)

View more

Kak eyra, kalau dalam research apa maksud "primary question?" Contoh soalan "What is the primary question posed by the study?''

Primary question maybe basically dia nak yg main research question rasenya.
*sorry lambat reply 😣

View more

What musical instrument would you like to play?

Pianooo

View more

What do you say during awkward silences?

'krik krik' HAHAHAHAHA πŸ˜‚πŸ˜‚

View more

Do you think that you’re a good person?

Semua orang tak kan lari dari kesilapan. So setiap hari kita kena berazam utk menjadi lebih baik 😊

View more

Do you prefer to travel by train, bus, plane or ship?

Trainn πŸ™†

View more

What meal do you cook best?

Asam pedas? cewahhh. I will.

View more

do u know that feeling when someone makes u feel special but then suddenly they leave you hanging and they never talk to u anymore and you wonder why........

Erm.. ya so hard. I feel you 😒 But i think kita kena husnuzon. Maybe ade kot sebab dia buat macam tu or maybe kita je yg perasan special macam tu. Yg penting keep calm and stay cool hahah πŸ˜‰

ps: sorry jawapan mcm harem tak membantu. sbb saya tak pakar dlm hal ni hee πŸ˜…

View more

what to do when you miss someone so bad? i try not to feel this way but i cant. dulu selalu gila ws dgn dia, but now dia dah makin busy dgn life study dia and mmg dah jarang contact. too shy to start the conversation first bcs i dont wanna seem so syok sendiri. really missing him :'(

Hahaha hmm kenapa tanye kat saya ? Saya bukan dr. cinta hahahha πŸ˜‚πŸ˜‚ Okay2. From my opinion, i think you can just try to approach him first. Just ask a simple question like 'how are you?' hahah. sbb dah lama tak contact kan. Acah2 la tanye pasal study dia semua okay ke tak hehe

View more

bile balik malaysiaaaaaa

Hahaha 8 jun ni yeayyy !! πŸ˜„πŸ˜„

View more

asasi pintar selalunya berapa lama pengajian dia

Asasi pintar tempoh pengajian setahun.

View more

wuu akak amek akaun rupanya, means A+ la kan wah so proud, so tips dia apa? bnyak buat latihan? akaun ni bnyak format nak kene hafal. kenapalah dia tak bagi format dlm exam paper hahaha. tak suka betul buat penyata pendapatan and pindah masuk lejar semua tu

Hahaha πŸ˜… akaun ni pun salah satu fav subjek akak hehe. Haha ape ea tips.. akak pun tak pasti. Akak tak byk buat latihan sangat pun. Tapi maybe sbb akak faham kot ape setiap element2 dlm akaun tu. And why dia kena ade kat bahagian ni kat bhgian tu. Kalau paham benda2 tu act mudah je. Format tu hmm nak tak nak kena hafal la jgk hahah. Ape2 tak paham tanya je cikgu kayy πŸ˜‰

View more

sorry tanya banyaaaakkk haha and how to score in physics bio cheemist? lemah betul lah paper 2 :( selalu dapat teruk paper 2. esecially bahagian essei, mcm bio bnyak kena hafal process yg berlaku semua tu, mcm mana nak senang ingat :(

Oh hahaha. Bio akak pun selalu kantoi kat esei πŸ˜… tapi yg penting bio kena fahamkan la key yg penting. Bila dah paham kita senang nak ingat. For fizik and chemist, akak paling minat chemist hahah. Dua2 ni kena byk tgok soalan2 past year and try jawab semua and pahamkan teknik nak jawab dia. InsyaAllah okay.

View more

akak amek subjek akaun tak dulu? and nk tanya camne nk skor a+ dalam agama and sejarah yg memerlukan bnyak hafalan? especially sejarah bahagian esei and struktur? akak mmg org kuat hafalan ke camne huhu. akak jenis yg mmg akan baca semua topik atau just tumpu dekat topik yg akak rasa akan keluar?

Yup dulu akak amek akaun. Hmm utk subjek baca tu. Act akak tak suka menghafal2 ni. Serius. Utk sejarah dgn agama tu tips dia masa spm nanti jawab je semua soalan. Jangan ade yg biar kosong. Pemeriksa akan usaha cari point yg kita tulis. Sejarah kan banyak soalan kbkk kan. Haa benda tu jangan la sesekali tak jawab. Benda tu somehow boleh tolong kita. Masa spm dulu kalau nak tau, akak mmg hafal yg soalan ramalan keluar je. And nak tau tak tahun akak tu dia tukar set paper. Means soalan yg diramal tak keluar. Mmg almost 80% lain. Mmg kecoh la tahun tu. Tapi akak jawab je ape yg mampu. Yg penting jgn skip soalan. And alhamdulillah mybe tahun tu dia turunkan graf. So ramai yg dapat A. Alhamdulillah 😊

View more

akak, akak dulu time form 4 and f5 mmg setiap kali exam selalu skor banyak A ke sebab tu lah bile spm boleh score banyak A+? sebab duk buat observation, org yg score spm bnyak A+ ni org yg mmg A sentiasa konsisten time exam :(

Eh mane adee. Serius akak bukan pelajar yg always excellent. Tak tipu ! Trial spm akak pun tak stright As okayy. Its all about rezeki and usaha πŸ˜…

View more

akak umur berapa

Umur dah nak masuk 20 dah πŸ˜…

View more

Ada washing machine tk? Kolej keris mas ni dkt dgn kedai serbaneka tk?

Washing machine ade. Kedai serbaneka ade utk setiap kolej.

View more

pakai jubah boleh ke?

Boleh je

View more

Masa akk orentasi asasi pintar dulu apa aktiviti dia? Best tak?

Ermm aktiviti ade melawat sekitar ukm, dengar taklimat pasal asasi pintar and of course ade main game berkumpulan sikit2. Okay jela aktiviti dia. Jangan risau takde buli2 orientasi kat sini.

View more

boleh pakai seluar jean tak gi kuliah?

Hmm tak boleh sebenarnya. Jeans yg obviously nampak jeans tu baik tak payah pakai. Slack jeans okay je.

View more

satu bilik brapa org?

2 orang

View more

akak. toilet share brapa org?

Setiap floor ade 2 wing. So setiap wing ade bilik air yg boleh menampung penghuni utk 12 bilik. InsyaAllah okay je. Akak tak pernah pulak beratur kat bilik air rebut shower hehe

View more

Loading…

About Ira Adila:

95s | Med UKM-UNPAD | MAS - BDO
Ask me anything & insyaAllah i'll answer it

Kluang, Johor