nak mntk pendapat enta sikit la kan,harap x kisah.. mcm mana ye kalau org buat salah kat kita & kita rasa kita dah maafkan dia tp kadang2 kita still teringat ape yg dia buat kat kita tu. as if we forgive but we never forget. does that mean kita blm lg maafkan org tu sepenuhnya? :(

Bila dia mohon maaf dan anda telah melafazkan kata maaf، maka dia sudah dimaafkan. Soal anda masih mengenang kembali kesalahannya bukanlah menjadi bebanan kepada dirinya kerana dia telahpun. Biasanya jika kita masih teringat selepas memaafkan itu berpunca dari kita sendiri. Kita tidak ikhlas memaafkannya dan kita tak berlapang dada dengannya. Jika kita ikhlas dan berlapang dada، kita akan mudah memaafkan orang meskipun tanpa mereka meminta maaf. Allahua'lam.

View more