Ask @adill5965:

My performance at school are geting low lately, i tried to improve myself but things getting complicated. This year is my final year. Can you guys give me some tips to help ease myself? Haha

Du'a,solat,keizinan dari ibu dan ayah,jgn lupa tuhan,selawat sebanyak yg mungkin lupakan perkara yg tidak munasabah ,support dari keluarga & rakan2, Ambil tips2 hafalan alquran sebagai hafalan pelajaran..& kurangkan sebaik mungkin pekara yg boleh melupakan seperti makan makanan yg masam , gossip dll,practice.. On every subject,study group sometimes help,yg penting kesihatan mesti dijaga sepenuh hati,kalau lelah cana nak solat?kalau pening cana nak study?etc
Bahasa percakapan... Kurangkan menyumpah Tapi amalkan zikir,tahmid,istighfar dll. Taulah manusia kadang2 terlepas ckp.. Mohon maaf kepada org itu dan mohon ampun kpd Allah inshaallah dipermudahkan perjuangan mu. Ketinggalan tadi,Doa2(ambik je yg ada dlm internet tu.. Tapi pastikan maknanya lurus,jgn main rebah je)seperti sebelum,ketika,selepas belajar tu amalkan..,balik sekolah salam cikgu,dan mohon halalkan ilmu.
Solat hajat is also recommended,at least sekali dan sebaiknya balik2.Doa betul2.. Bkn main2..
Tips dari cikgu ku dulu :kalau belajar bila2 masa..sebaik2nya elakkan maghrib.. Waktu menghafal... Tengah mlm(subuh pun boleh)& selepas zuhur hingga masuk waktu asar.
Meluangkan masa untuk bersenam pun dpt,tapi jgnlah extreme sngt sampai ada chance patah tangan ke kaki ke dll. Nak berkawan pun boleh...(bf ke gf ke bestfriend ke apa kejadah ke, tidak dinasihatkan tho .up to you) tapi jgn over.. Dlm seminggu lepak sampai bekali2,kurangkan lah... Baik lepak dengan keluarga , yg bagus lepak dengan ilmu. (Kalau lah kau ada bf/gf tetiba kamu clash(nau'zubillah,manalah tau kan benda yg selalu terjadi) jgn di fikirkan sangat lah.. Like people always said.. "Ada yg lebih baik dluar sana tu" kalau nasib baik dpt syafiq kylez kalau beruntung dpt emma maem.
Lastly,Jaga tatasusila kamu,adab tidur etc, nak tips lagi?cari orang yg bertauliah.
Salam sekian dari Fadillah

View more

My crush sc my story :') then he reposted it :') im speechless :') help me :') im dying :') he should've warn me before reposting it :') so I'll be ready :') maybe I shud choose my wedding dress now :') im sure we'll make cute babies :')

Uh... You are way far too over mate,
Its just a sc, you could just warn him maybe Ask permission or something. Jgn terjebak kepada sesuatu perkara mudah.

View more

Next