Ask @adninroslan:

Adakah kita boleh sesuka hati menjatuhkan hukum kepada org walaupun circumstances pada zaman sekarang berbeza pada zaman sekarang ? Bukankah sepatutnya hukum2 berat ini sepatutnya diberi tugas based on ijtihad mufti2 dan fatwa2 terlebih dahulu ?

Kita x boleh hukum org A kafir dan sesat sesuka hati.
Adapun memperingatkan manusia ttg apa yg membuatkan kita jatuh kafir atau sesat, amatlah perlu.
Seperti hadis nabi:
"Pemisah antara iman dan kufur ialah solat".
Bermakna, kalau x solat, seseorang tu jatuh kafir.
Adakah nabi di kira mghukum org?
Tidak.
The point is:
1. Menerangkan manusia apakah perkara yg boleh membawa kepada kekufuran adalah amat penting supaya manusia boleh beza mana hak dan batil.
2. Menghukum org secara spesifik seprti "Abu kafir!" atau "Farah sesat dan kafir!" amatlah di larang dalam islam. Ia hanya di bolehkan jika memang ada perkara yg jelas menunjukkan yg dia telah kafir. Boleh rujuk usul 20 imam hasan albanna bab ni.

View more

Sebagai cth : Ali percaya akan pengharaman zina. Dia percaya. Dan dia tahu ianya berdosa besar. Tetapi, oleh kerana nafsu, dia terus melakukan zina. Pd masa yang sama, dia rasa takut akan kemungkaran Allah kepadanya. So adakah jatuh hukum kufur kepada Ali ?

Kufur perbuatan.
Tapi bukan kufur iktikad.
Sbb tu ada hadis yg kata, org yg berzina, ketika dia berzina tu iman akan keluar dari diri dia. Jika dia taubat, iman masuk balik.
Sbb, org beriman xkan buat apa yg Allah larang.

View more

ustaz, saya nak taubat. saya selalu taubat. tapi setiap kali saya berazam tak nak buat dah, mesti nafsu tarik suruh buat lagi. bila nak taubat je, mesti kena mandi wajib la so jadi malas. and mesti tangguh tangguh taubat. saya baca quran pun jarang sbb saya tak reti sangat.tolong ustaz saya nak baik

Kalau betul kamu nak berubah dan nak bertaubat, kamu takkan MALAS dan kamu takkan MEMBERI ALASAN.
Hendak 1000 daya. Cuba check balik diri kamu, tanya diri kamu:
"Betul ke aku nak beurbah?Atau aku NAK TAK NAK??"

View more

tapi ustaz bukan nabi dan sbhgian sahabat gunakn sedikit waktu utk berhibur ke??nabi pon xlarang tpi jgn smpai lalai atau terpesong akidah..??

Kamu tahu tak apa makna LALAI?
Ramai hari ni orang guna alasan boleh berhibur asalkan tak lalai. Dan, dengan alasan "asalkan tak lalai" ni, mereka pun main game berjam-jam bagai. Atas alasan, "aku tak tinggal solat".
Sebenarnya, LALAI ialah kita lalai dari buat perintah dan suruhan Allah. Dan, perintah dan suruhan Allah bukan solat sahaja. Saya nak tanya:
1)Kamu solat jemaah 5 waktu di masjid secara berjemaah(bg laki) dan solat awal waktu(bg wanita)?
2)Kamu baca quran 1 juz sehari?Atau sekurang2nya 5 muka sehari?
3)Qiamullail buat tiap malam?
4)zikir pagi petang istiqomah?
5)DAKWAH DAN TARBIAH kamu buat? Means, dah berapa orang yang BERUBAH asbab kamu?Dan kamu ikut tarbiah secara komit?
6)Kamu dah baca buku agama? Buku sirah apa yang kamu dah baca, buku fiqh apa yang kamu dah baca, buku firrah dan tarbiah apa yang kamu dah baca?Dah baca tulisan hasan albanna, fathi yakan, ahmad arrasyid, mustafa mahsyur, almaududi, syed qutb, alqardhawi dan lain-lain walaupun satu?
7)Mak ayah kamu berbakti?
8)Pelajaran kamu skor tak?
***
Hakikatnya, kalau kamu TUKAR MASA yang kamu gunakan untuk main game tu kepada DAKWAH TARBIAH ILMU, nescaya, kamu boleh jadi ulama'. Tapi, akibat kita LALAI dengan game, akhirnya buku agama kita kurang baca, quran dan tafsir kita jarang bukak, pelajaran lemah, dakwah dan tarbiah dah terabai dan sebagainya.
Ingat, jangan fikir LALAI tu hanya dengan jaga solat. ISLAM BUKAN SEKADAR SOLAT.
Wallahua'lam.
*Game ni ASALNYA HARUS. Tapi, jika dah terabai benda yang saya sebut di atas, boleh jadi makruh. Dan, boleh jadi haram.

View more

HMM.. CERITAKAN LAH, TAHUN DEPAN SY SPM NII, MASIH LALAI DGN DUNIA :(((( CAMNE NAK ISTIQAMAH, CAMNE NAK SKOR ADDMATH DAN KIMIA T_T kdg2 , sy istiqamah, sy rajin belajar ..tapi ade satu masa sy jadi lalai, malas ...dan sampai lahhh skrgg T_T

Punca malas ialah dosa. Cuba taubat dan tgalkan dosa.komfem.jadi rajin.
Saya cabar.
1)tinggalkan ikhtilat
2)tak payah bercinta
3)jgn tgok drama x kisahla korea jepun hindustan melayu ke.
4)jgn dengar lagu bieber,1D, exo, katy perry dan yg seangkatan dgnnya.
Benda2 macam nila yg merosakkan hati. Dan bila hati rosak, malas menguasai diri.

View more

patut ke aq bagitau yang aq sukekan die diri dulu lagi

Tak patut melainkan dah yakin 100% kamu nak kahwin dgn dia dan dah bersedia dari pelbagai sudut. Pastu, jumpa mak ayah terus, tunang, dan JAGA IKHTILAT. Ramai org dah tunang tp x jaga ikhtilat, mesej i love u u love me bagai, mesej "semoga jodoh kita berkekalan" bagai padahal x kahwin lagi. Saya dah jumpa ramai orang yg dah tunang, tp x sempat kahwin dah berzina.

View more

Next