Ask @biyu_faten:

Takut nak masuk degree. Takut nak kenal orang. Takut kalau aku takmampu bawak kos tu. Shit takut kalau salah buat keputusan pastu terjebak dengan benda mengarut 😭😭😭😭😭😭

Treat mistakes as a learning process 😏 Jangan takut sangat, nanti you will lose a lot of great opportunities ✨ Beringat-ingat is fine though.
I was afraid too when I first got into degree life — but then, I learnt to live life better.
You will do great, trust yourself better!

View more

Aku ni pemalas. Asal bukak buku, ngantoklah peninglah laparlah. Bagi kata nasihat utk pemalas mcm aku. Maybe kata2 korang boleh sedarkan aku yg lemah ni...

Takde orang nak sara kau kalau kau tak study weih. Memang kalau takstudy boleh je hidup lagi, boleh sangat. Tapi kena pikir gak, apa nak jadi 5 tahun akan datang, 10 tahun kalau still naksimpan sikap pemalas tu (mcm cakap dekat diri sendiri lol). Apa jadi bila kau takde ilmu sedangkan ilmu tu satu bentuk harta jugak.
Phone letak dalam laci je. Den pun pemalas gak, but I'd rather buat² study daripada tak study lansung 📚 Kalau naktido, tido atas buku. Bangun pastu sambung baca satu page, then tertido, repeat the cycle sampailah masuk waktu tido ha.

View more

Anyone yg dpt sambung study kat uia tak? Register hari sabtu nih... I'm alone.. Nak cari kawan.. First time merantau ke negeri orang :( Reply me please, kalau korang study / bakal study kat iium.. Thanks~

Heyyyyyy tahniah! Sis belajar dekat uia jugak 💕 Inn Shaa Allah you will be good. Nanti pi TaWe bawaklah buku ke apa lol banyak talk nanti bosan. Duduklah level atas dlm dewan, boleh tidoq hahahahahahahh

View more

can you recommend any good korean songs (maybe indie or ballad) or korean bands that you know?

At this momment, I really love Way Back Home by Shaun ✨ He just had his debut but he is sooooooo good.
If it band — I prefer N.Flying's song (my fav would be How R U Today) and DAY6 (my fav would be Shoot Me and You're So Beautiful) is such a gooooooooooood band too! Most of the songs by DAY6 expressed emotions really well. But they are still underated.

View more

Aku takut takde orang yg sudi jadi life partner aku disebabkan keluarga aku. Keluarga aku problematic. Parents aku takde mindset yg terbuka mcm parents orang lain. aku bimbang once aku dah kahwin, akan terjadi banyak perselisihan faham. Aku mmg tak berapa baik dgn parents aku dari dulu.

I have the same worries ya know.
Takpelah, let just hope things will get better as the time goes ✔✔✔

View more

Agak2 orang sekeliling akan pandang rendah tak dgn orang yg kahwin muda? Terutama masih study. Sekadar melihat keadaan semasa😊

MD
I think it is fine. Yang menjadi buah mulut biasanya bila perkahwinan tu yang bermasalah. The thing is, perkahwinan siapa je takde masalah? Lol. People jadi skeptikal lagi disebabkan ada indikator luar, in this situation — age. Bila cakap pasal umur dia akan kaitkan dengan ketidakmatangan, ekonomi and such.

View more

hi. i need motivation from you guys. help. i failed my exams and now i have to repeat it 😞😞😞

It's okay to grief for a little while :') after three days or so, just wake up and forgot the fact that the outcomes did not come as you've expected.
Move on by deciding to do better ✨ You do not have to completely forget about it. Just treat it like a process for you to grow up.
Orang naik basikal pun jatuh what once in awhile 🚵

View more

Aku try untuk ubah diri aku tapi aku gagal aku x tahu cmne nk push diri aku untuk jadi terbaik...

Keyword: try
Sis/Bro, awak kena bangga yang atleast awak ada effort, ada kesedaran untuk berubah — bukan semua orang ada usaha yang sama untuk 'tukar angin' 🙂
Yang penting istiqamah, dalam bahasa mudahnya berterusan usahanya 🚵🚵
Oh, btw, kadang-kadang aku rasa gagal itu perkataan yang kita guna bila kejayaan tu taksampai lagi. Bukan takde, tapi ambil masa untuk sampai.
Goodluck, gambatte, fighting! It would be worth it.

View more

Korg ada x member yg suka buat hal sendiri or what? Like dia bnyk luangkan masa utk diri sendiri tanpa fikir orang lain. Kadang kitorg ajak keluar dia xnak ikut. So kitorg fikir dia ni jenis yg sombong, anti-sosial, pendiam. Tp kadang² dia okay je. Susah nk jangka perangai dia 😕

Macam aku je. Hahahaha. Most of the times, aku lagi suka duduk sorang², pergi mana² sorang. You see, ada orang yang dah memang terbiasa macam ni. Macam aku.
Bila orang ajak, bukannya sombong tapi kadang² aku rasa lagi selesa bila duduk sorang². Aku rasa macam terkekang jugak sebab I can't spent longer time over things yang aku nakbuat bila ada orang lain. Cuma, ada jugaklah masa — aku rasa tahun ni lah, aku jadi suka jugak bila orang lain ajak aku keluar sama. Macam best pun ada jugak.
Give time. Taksemua orang sama macam diri kita. Kalau dia cakap taknak tu hm faham jelah, jangan paksa, nanti melenting, gaduh pulak huhu.

View more

mna ok,nursing or account

Mana yang 'speak' to you more. Dua² ada pros/cons, banyakkan baca pengalaman students dari course tu; tahu apa yg akan kena hadap.
I am a science stream student with goal of becoming either psychiatrist or gynaecologist eversince I was in form 1.
Despite having good result in SPM (angkat bakul gais), I'm reading Human Sciences majoring in English Language and Literature. The irony lol.

View more

Aku rasa kosong, selalu rasa nak tidur, benda yang aku minat tak menarik perhatian aku lagi. Dan aku senang sakit. Depressed ke aku? Kalau korang rasa ya, tolong aku :(

Kitorang takboleh diagnosed kau, you know that :') The best we can do, even as stranger, adalah untuk jadi tiang kau nak berehat bila masa kau perlu.
Talk to people. Even strangers, mana tahu ada minat baru boleh jentik jiwa kau, naikkan semula semangat kau hehehe.
Have faith, be strong!
Kalau kau rasa kau betul² depress, pergi hospital — benda paling teruk pun, kau dapat confirmation betul atau tak je.
Keep us updated!

View more

Aku panas betul . Kenapa banyak lelaki aku suka , Dia mesti suka perempuan yg pakai spek! Bukan cantik pun perempuan yg pakai spek ni mcm makcik² dh aku nengok . Takde class lgsg . Fight me!

Ouch. Tapi aku pakai spect pun sama je, takde orang suka jugak. Yang mata elok boleh je pakai spect tipu², tapi kami yang rabun nakpakai apaaaaaa :')
Pakai lens pun risiko sobs.

View more

Help me. I found his old fb account dgn gmbar dia with ex. Also video. Like so intimate yes dulu dia bkn muslim. Aku pun ade doa minta ptnjuk klau dy jodoh/bukan. Bila aku tgk sume tu aku rasa nak lari. Rasa aku xpatut in relationship dgn dia. What should i do?

keyword: 'old fb account', 'ex', 'dulu'.
Fikir-fikirkan.
Kadang-kadang, yang membuatkan a relationship tak-stable atau putus is when salah satu dari pasangan terlalu overthink dengan benda lepas, benda dulu. Mungkin dia dahjadi baik, atau tengah cuba jadi baik tanpa masa lalu. Kita kalau dahsuka someone, kalau boleh semua benda pasal dia kita naktahu. Saya faham. Tapi those unnecessary things (yang dia cuba nakbuang/diingatkan, who knows) boleh jadi masalah besar.
Kalau kau serius, fight for it! Persetankan semua benda karut yang otak kau cuba hasut. Fokus pada dia yang sekarang, dan jangan lupa doa.
You want it, work for it ✨

View more

Next