Ask @cikmerah:

Siti Amerah Ramli
Latest answers

akak , betul x ayat ni " she makes me feeling curious"

She makes me feel curious or she makes me curious, baru betul.

Klu nk letak suffix -ing, selalunya kena ada linking verb. Cth: am feeling, is feeling, are feeling, etc.

View more

akak , ap mksud " i adore u" n "happy go lucky"

I adore u ni mksud dua mcm sy suka sgt2 kt awk.

Happy-go-lucky plak mcm ceria je all the time. Xda krisauan.

Smua ad dlm kmus dik :)

View more

Sapa yg tanya2 soalan bi kat ko tu?

Tak tahu, tanyalah dia.

View more

10 likes for 1

Emm no?

View more

heyy! Can you like 10 of @TylerHenderson271 answers and follow him. I'll like 50 of your answers and follow you. Thanks. ^_^

Next time. Sorry :)

View more

mksud absolutely tu "yg psti" ke ?

Mksud lebih tepat, sudah tentu. Tp tgk konteks ayt gak

View more

Like 10 for gift? (Only 1 today)

How about you give it for free?

View more

akak .. mcm mna kita nk tentukan sama ada prktaan tu kna msukkn a/an atau the.. sbb sy ad jmpa prktaan yg dlm bbrp ayat tu sesuai klau ltak a/an sbb dia countable noun tp dlm ayat tu dia msukkan the pd prktaan tuu .. sy keliru .. sorry lau ayat berbelit belit :)

Kita guna the selalunya utk bnda yg specific. Klu a book - boleh jd mana2 buku je. Klu the book - mknanya ia mrujuk kpd bku yg stu tu je (spesifik).

Cth: I love TFIOS. A book is good. (Salah)
I love TFIOS. The book is good. (Betul)

Lebih lanjut rujuk sini.. http://www.gallaudet.edu/tip/english_center/grammar_and_vocabulary/when_to_use_a_an_or_the.html

View more

apa mksud "my pleasure ..." ?

A polite reply to someone thanking you.

View more

"just an important task that need to be solved tomorrow" , slps "to" kna gna root word kn utk prktaan slps dy .. dlm ayat ni, sy nk mmbwa mksud tugas yg hrus diselesaikan . solved mksud dia diselesaikn , kn ? n solve plk selesaikan .. so , bg nk kekalkn mksd diselesaikn sy prlu tmbh "be" kn slps to?

Yes.

View more

"i wont even say good bye " , " i dont even know " n "not even wrong " .. dlm ayat ni ap fungsi dgn mltakkan even dlm ayt ni , akak? mcm yg kita thu ,mksud even ni walaupun.. tp mcm xsesuai bila msukkan walaupun dlm ayat² tu ? blh akak terangkn ? :D

Even dlm ayat tu utk emphasize. Cth utk ayat dua, sy x tahu pun. Pun = even = utk beri penekanan. Fahami konteks ayat.

View more

akak , mksud once tu "sekali" kan ? selain drp tu , apa lg mksud dia ? 'apabila" n "sekiranya" pn mksud once jgk kn ? akak blh bg x cth² ayat m'gunakn prktaan once yg brlainn mksud .. ,,

1. I only said it once - sy hnya ckp sekali sja
2. Once you go there, i will tell mom - sekiranya awk prgi sna, sy bgtau mak
3. Once it ruined, no medicine can cure it - apabila ia rosak, xda ubat dpt pulihkn.

View more

" i couldnt go there" n "i couldn't even go there" .. ap prbezaan mksud kedua-dua ayt ni ?

Sma je mksud dua2. Cma ayat kedua tu ada even sbb nak emphasize or tekankan bhwa dia x dpt pergi sna. Klu dlm malay lbih kurang mcm ni,

'Saya x dpt pergi sana' and 'Saya x dpt pun pergi sana'. Pun dlm ayt tu lbih krang mcm even la, utk bg pnekanan.

View more

apa mksud "sobs" n "what's up" ?

Sobs tu just expression utk sdih atau mnangis, xda mksud n xda dlm kmus pn. Mlainkan sob (verb) yg mksud dia nangis tersedu2. What's up tu informal way utk tnya apa khabar, atau apa berita trkini.

View more

akak, mcm yg akak ckp though tu lbih kurang however .. akak blh x translate kn mksud ayat yg sy bg ni ? 1. His denim jacket, though. 2.I love the way he talks, though. 3.For real, though. 4.Really, though. 5.What's up, though. 6.When are you coming over, though? 7. i dont even know ,though.

Mcm akak ckp bfore ni, walaupun though kt blkg ayt tu lbih kurg however, tp kna tgk konteks ayat. Bknnya direct trnslation. Mcm ayat 1,tkr jd however, his denim jacket. Pelik, tgntung kn ayat tu? Sbb tu kne tgk konteks ayt. Tp klu ayat 2 tkr pg however, i love the way he talks mmg ssuai sbb dia cun dgn konteks ayt. Mcm ayat 3 n 4 tu, though bfungsi utk bg pnekanan kt apa yg dia ckp. Akak x dpt nak explain stu2, adik kna bnyk mmbca utk lbih fhm mksud pnggunaan prkataan tu ikut konteks. Sbb dlm english ni x boleh nak direct translation sgt. Mgkin boleh rujuk yg lbihpakar, akak pn msh dlm proses bljr. :)

View more

akak , lau uncountable noun cthnya mcm udara ... kita kira dia singular kn . so , lau nk buat ayt present tense , yg verb tu kna tmbh s jgk lah kn ?

Yes. Klu noun singular, verb lps tu tmbh s. :)

View more

akak . sorry ganggu .. sy tgh confuse ni . emm mcm ni .. cth soalan : " do u have any siblings ? " .. lau nk jwb sbb ni , jwpn dia kna "yes , i do " ke "yes , i have" .. and sy nk thu mksud yes , i do " and "yes , i have" tu ape sbnrnya ?

'Yes, i do' n 'Yes, i have' tu dua2 betul. Sebab dua2 mnjwb soalan n bermaksud 'Ya, sy ada'. Tp 'i have a ball' x sama mksud dgn 'i do a ball'. Sbb dlm english ni dia ada literal meaning dan meaning in context. Dlm soalan adik td tu dia merujuk kpd mksd prktaan dlm konteks ayat. Sbb mksd 'i do' = sy buat, klu direct translation. Tp disebabkan kita tgk konteks ayat, mksdnya brubh pd sy ada.

View more

thanks akak sbb bg feedback ..

Ok.. Sorry klu x mmbntu sgt :)

View more

oh . lau had tu past tense kiranya has n have tu present tense ke ?

Yes. Has dgn have tu nk guna depends sma ada singular atau plural. Klu nak lbih sure, blh study psl tenses.

View more

What was the last movie you watched?

Gone girl.

View more

Ap mksud though lau die duk kt blkg ayat ?

Though klu letak kt blkg ayat, dia akn berfungsi sbgi adverb.

Klu 'though' kt blkg ayt, mksd dia lbih krg sma mcm 'however'.

Boleh rujuk sini http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/grammar/learnit/learnitv136.shtml

View more

Blh terangkn x psl pnggunaan had dn bila kita blh gunakannya ?

Had ni past tense so bleh gna utk prkara yg dah berlalu la.

View more

Ap beza had dgn have ? Blh terangkn psl pnggunaan had dgn have x ?

Secara ringkasnya, had tu past tense n past participle of have.

Nk cth sng:

I have a daughter. (Sy ad anak prmpuan)
I had a daughter. (Sy tlh ada ank prmpuan, means dlu dia ad ank prmpuan tp dah mninggal)

Tu sdikit sbnyk, nk fhm lbih lnjut blh bca online ye.

View more

Hi akak , blh senaraikan x mksud even ?

Even ni ada bnyk mksud. Boleh jd adverb, adjective atau verb.

Even (adv)
1. Walaupun
2. Utk emphasize something, etc

Even (adj)
- sama rata

Even (verb)
- utk menyamaratakn

Maaf klu x fhm, boleh rujuk kamus utk pemahaman lebih lanjut :)

View more

Having someone in your mind lately?

yes.

View more

Loading…