Ask @ieraxaulia:

نور حميراء
Latest answers

Bila dah suka someone tu.. whats the best thing i should do? Sebab umur muda lagi... tapi rasa nak book juga org tu haha mohon pencerahan. Or mungkin tips apa patut buat.

Kalau takut melepas, cubalah confess, bagitahu dia, cop siap-siap, and one thing; jangan putus doa', dan usaha.

View more

Betul ke prmpuan bertaranum dpn lelaki bukan mahram tu kira haram?

Bab-bab hukum tanya yang lebih arif.

WallahuA'lam.

View more

Kenapa aku ni lagha sangat weh susahnya nak berubah banyak dugaan

Tak ada benda yang akan jadi senang kalau kita tak cuba or usaha.

Take baby steps.

Cuba, kalau jatuh cuba lagi.

Usaha, kalau jatuh usaha lagi.

Lepas tu try to istaqamah.
InsyaAllah you can-

View more

Ko rse wajar ke pompuan letak gmbar dia kat wasap ?

Selagi menutup aurat and patuh syariat, tiada masalah.

View more

maira , nak Tanya soalan , Kat wc .

ID : Umairanzm

View more

kamu ada sahabat ?

Ada in sha Allah, walaupun jarang contact dah, im always here for you. :")
Moga Allah jaga dia.

-

Saya otw ke Madrasah.
Bakal menduduki exam hafazan bulan depan,doakan.
Hoping to get full mark in sha Allah.

See you bulan 12, ask fm.

View more

Pernah tak ada sesuatu yang kau buat kau rasa bersalah takut sampai susah nak lupakan

Pernah.

View more

Berapa banyak bayar fidyah tu?

Maya Alfina D.

1 hari = Secupak beras.

View more

berdosa ke jdi tomboy???

“ Rasulullah melaknat laki-laki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai laki-laki “ ( HR. Bukhari )

Buka Al-Qur'an tafsir.
Surah Ar- Ruum, Ayat 30.

Jelas dekat sini, tomboy (Wanita yang menyerupai lelaki) adalah perbuatan haram dan berdosa besar sebab melanggar ketentuan Allah.

Dah memang Allah ciptakan dia jadi perempuan, so perempuan lah dia.
Kalau dia kata dia salah badan ke apa, itu daripada dia sendiri kerana Allah lebih mengetahui berbanding dirinya.

Wallahua'alam.
Kalau nak explanation yang lebih baik, tanyalah kepada yang lebih arif.

View more

istihadah tu ape

Darah penyakit atau darah yang keluar selepas hari kebiasaan haidh, atau mengikut mazhab syafiė darah yang keluar selepas 15 hari itu dikira istihadah.

View more

Asif tapi ukhti ada dalil dak utk hat pasai xpa ja contct tanya khabar ajnabi?no hate nah ana betul2 nk tau.tq

Ada tak dalil yang melarang?
Jika tak ada larangan, hukumnya tak 'haram' lagi kalau nak bermessage bertanya khabar, bukan kita buat apa pun, lain lah kalau message tu membawa kepada sesuatu yang dilarang, selagi menjaga batas tiada masalah, tapi lebih baik hindari lah, message bila perlu je.

View more

tak perlu hirau apa orang nak kata. teruskan menyeru ummah untuk buat apa yang Dia redha. 😊. yang manis, hadirnya pada penghujung. kejar ganjaran pahala, abaikan apa pandangan manusia. seruan dakwah, adalah arahan daripada Dia. teruskan usaha, ya ☺

in sha Allah. Jazakillahu Kheyr 😁

View more

pendakwah plastik 😏

Saya cuba. :)

View more

Apa maksud hashtag kat bio tu

Setahu saya bio saya tak ada hashtag apa-apa (?)

View more

Boleh ke txting dgn bukan mahram ats sbb nk tnya kabar je?

Boleh, tiada masalah.
Selagi dibawah syariat, no problem.
Tapi lebih afdhal tak. Message bila ada keperluan lebih baik.

View more

macam mana nak bezakan hadis palsu dengan hadis sahih? 😊

Huhu. Kalau nak terangkan disini, tak cukup. Jom gi belajar. Saya syorkan anda baca kitab تيسير مصطلاح الحديث yang ada dah pun terjemahan dia. Lepastu talaqqi.

-🌹-

View more

Baca buku apa korang?

Baca buku khutbah khutbah syaikh yusuf al qaradawiy.

-🌹-

View more

perempuan yg belum kawin (anakdara) boleh tak inaikan rambut? bertudung. motif pakai pun sebab nak melawa kat rumah.

Boleh, juga perlu diperhatikan, iaitu menggunakan inai yang diperbolehkan dari semua sudut.

-🌹-

View more

salam boleh tak kalau perempuan yg belum kawin inai kan rambut? bertudung je cuma nak melawakan diri ja dirumah. boleh tak?

Waalaikumussalam warahmatullah.

Boleh, dengan syarat inai yang diperbolehkan dari segala sudut; warna, halal dll.

Allahu a’lam.
-🌹-

View more

nak tips hafal Al-Quran maira boleh?

1)Jauhi maksiat.
2)Jaga hafazan, rajin mengulang.
3)Ulang bacaan dalam solat.
4)Jaga pemakanan.
5) Set target- cuba achievekan target.
6)Sabar dan bersungguh-sungguh.

View more

Maira amik pt3 ke ?

Tak.

Alhamdulillah, all praises to Allah.
Alhamdulillah, all praises to Allah.

Nah, lagu Maher Zain.

https://youtu.be/RBrdl0v_anc

View more

What is the meaning of your name?

Noor means light.
Humairaa means a reddish color, it was the nickname that the Prophet Muhammad gave to his wife Aishah because she always had rosy red cheek.

View more

Macam mana nak istiqomah?

Tahu apa maksud istiqamah?
Istiqamah ni bila kita melakukan amalan secara berterusan. Ya, bukan senang, bukan mudah nak konsisten dalam suatu perkara. Tapi tak ada benda pun akan jadi senang kalau kita tak cuba usaha untuk melakukannya. Firstly, betulkan niat, make sure kita buat suatu perkara itu dengan ikhlas kerana Allah Ta'ala, sifat ikhlas ni penting, walau apa pun yang kita lakukan kalau tak ada sifat ikhlas, sia-sia.Kalau ada sifat ikhlas dalam diri InShaAllah, kita akan lebih semangat untuk melakukan sesuatu. Secondly, nak istiqamah kena ada kekuatan, nak dapat kekuatan kena ada keyakinan, nak ada keyakinan kena ada kepercayaaan pada diri sendiri,dan kenalah selalu berdoa kepada Allah supaya diberi kekuatan untuk melakukan kebaikan, in sha Allah, Allah akan bantu. Thirdly, jangan pernah futur, contohnya kita dah dapat konsistenkan suatu perkara, tapi sebab kelemahan kita tiba-tiba separuh jalan, gagal,terstop,tertinggal. So if jadi macam ni, nak buat apa? Stop usaha? Nopeee! But usaha lagi, kalau jatuh, bangun, jatuh lagi, bangun and forthly, hindari maksiat, jauhkan diri daripada perkara sia-sia, sebab itu boleh menjadi penghalang untuk kita terus beristiqamah.

Lastly, cuba motivates diri untuk istiqamah, banyak baca kisah-kisah Nabi & Sahabat, selalu ingat akan Allah,percaya akan janji janji Allah, in sha Allah, that will motivates you.

Hope this helps.

View more

Kalau rambut gugur masa tgh haid, rambut tu kena simpan macam kalau potong kuku jugak ke ?

Wallahu'alam.

Saya berpegang pendapat yang dibolehkan memotong kuku atau memotong rambut semasa haidh, macam biasa.

Kerana menurut jumhur ulama; tidak ada dalil dari Nabi SAW yang melarang perkara itu.

Jadi tiada masalah kalau nak potong kuku atau memotong rambut sekali pun.

Balik kepada soalan awak,
Mengenai kena simpan, or yang saya pernah dengar kena tanamlah buang dalam airlah, dalam pasulah. Ngarut.

Tak perlu pun sebenarnya.
Islam itu agama yang mudah, tak perlu disukarkan.

View more

apa pandangan awak bila niqabis tunjuk muka kat lama sosial serta buat video bagai. dahla suara aurat

Saya tak mahu bagi pandangan apa-apa. Saya hanya mampu berdo'a untuk mereka. Saya sendiri pun masih usaha untuk menjaga imej niqabis sendiri.

Minta tolong, kerja sama semua.
Jagalah maruah niqabis-niqabis yang lain juga. Jangan disebabkan kita sendiri, niqabis yang lain kena.

Tak sedih ke?
Tengok imej niqabis sekarang dah jatuh kebawah. Orang sudah pandang biasa.

Semuanya bermula, dari diri masing-masing. Kita sama-sama jaga ya?

Ingatlah, sekarang kita dizaman fitnah. Macam-macam boleh jadi.Kalau belum boleh jaga, tak perlu pakai lagi. Check niat dulu. Buat benda yang wajib dulu, yang penting dulu.

View more

Loading…

About نور حميراء:

MTADUP
Malaysia / Qatar New account: @noorhumairaa
instagram: mairaqatar
Wechat: umairanzm "إنما الاعمال بالخواتيم"

#🙈