Ask @ieraxaulia:

Pilih cadangan yg terbaik A or B? A.Parents i nk i khwin dgn plhn mrk.the future husband is penghafaz al-Quran,alim,br hbis graduate di Jordan,and anything baik,rupa paras ada la. B.i dh ada pilhn sndiri.dia engineer,hansem,baik dgn i,kaya,tapi sosial dgn girl.but i'm still love him 🙅so far?cdgn?

Yang A la pasti. Pilihlah yang baik agamanya, kau akan bahagia. Cinta tanpa agama adalah kebahagiaan yang palsu.

View more

Cousin aku yg umur3 tahun selalu bertanya pada aku "akak malaikat kan dicipta daripada cahaya"cahaya apa?cahaya matahari ke cahaya bulan?ke lampu?.Allahu bila dpt je soklan cam ni hmmm.pendapat ko tentang soalan budak tuh?

Budak budak pasti akan soal benda benda yang diluar jangkaan, biasalah tu. Dan yang ditanya pastilah sedia yakni dengan ada ilmu tentang sesuatu berkenaan.
Berkenaan dengan soalan adik tu(comel lak panggil adik), cakap dekat dia, Allāh bagitau cahaya je. So kita hanya memadai dengan apa yang Allāh bagitau la, sebab ni berkaitan dengan benda benda ghayb(ghaybiyyat). Kalau adik tu fahamlah, kalau tak, cakap je la “cahaya yang tak tahu dari mana”

View more

In your opinion, what are common problems that teenagers and young 'pendakwah'(s) have nowadays? Explain.

Rebah

Banyak sebenarnya, sehinggakan tidak tertulis dek pena. Jadi, saya akan bagitau beberapa point yang besar dan penting je kut, antaranya
1. Terlalu agresif nak berdakwah sampai kalau tak ada ilmu pun, dia langgar. MasyaAllah ni benda bahaya gila. Bila dia bukak mulut bercakap apa yang dia sendiri tak tahu, maka dia tak amanah dengan ilmu dan agama. Bila macam tu, akan berlakulah musibah yang besar. Oleh itu, diam kalau tak tahu.
2. Hubb syuhrah. Suka nak famous. Dengan tu dia guna jalan singkat untuk meraih populariti mengatasnamakan agama. Buatlah apa apa pun, baca qur’an ke, apa ke. Astaghfirullah.
3. Ni sebenarnya lebih kepada kita semua, bukan hanya pendakwah. Kita senang bagi nama “ustaz” atau yang sewaktu dengannya dengan hanya dia budak usrah mungkin (?), atau naqib usrah (?) atau hanya selalu share video ceramah (?). Semua ni, bukan Ust. Mereka muslim. Seorang ust itu pastilah alim tentang agama.
Belajarlah dulu, sebelum sampaikan. WaffaqanAllāh

View more

"Rupanya....cara yang kita jawab salam yg dikirim melalui orang tengah selama ini salah memang salah. Dah pula begitu, dia tak nak bertanya. Ini lagi salah. Mesti guna waalaika wa'alaihissalam bkn waalaikumsalam." Betul ke ni?

Betul dah tu. Cuma perlu tukar dhamīr(kata ganti nama) la. Kalau laki, laki. Sorang, sorang dan sebagainya

View more

Assalam,sy nk tny.sy ni seorang llk.sy skrg sdg mncr bakal zaujah untk berkahwin.tp sy msh x jmp ciri2 zaujah sy.sy nk dpt zaujah yg solehah,baik,alim,zaujah yg mahal....tp dimana ye?cara?bg pencerahan?saya dh ikhtiar tp x dpt :"(

وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته
Haha.! Rare. Selalunya laki tak tulis singkat macam ni. Tahniah, anda rare. Tak ramai laki yang cara penulisan dia macam perempuan.
Senang je, jodoh tu mari bila sampai masa. Untuk “sampai masa” tu, mestilah anda sendiri yang ubah diri anda dulu. Nakkan yang sālihah, `ālimah, baik, mahal haha bapok payah nak cari zaman sekarang. Tapi tak mustahil. Anda dulu ubah diri anda, untuk jadi yang `ālim, sālih, baik dan mahal. Kalau hanya berangan nak itu nak ini, tapi sendiri melepak kedai kopi, baca quran sehari satu juz pun payah... hmm.
Seterusnya, carilah. Term “Carilah” tu, cari ditempat yang selayaknya dan dengan cara yang selayaknya la. Cari kat wechat, cari kat group “pencari jodoh malaysia” takde orang yang anda nak. Ada kat mana? Masjid. That’s why nak orang yang macam tu, kena diri kita dulu ubah.
Moga berkesan la tips ni, dan dipertemukan dengan orang yang anda nak, serta dapat mengubah diri sendiri terlebih dahulu.

View more

Next