Ask @ieraxaulia:

assalamualaikum, tahu dak syarat sah anak susuan?

وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته
Tak perlu saya panjangkan bicara, kerana sudah ada Guru kami -hafizahuLlāh- yang menulis ttg ini. Boleh baca di pautan :
http://www.muftiwp.gov.my/index.php/ms-my/perkhidmatan/bayan-linnas/1242-bayan-linnas-siri-70-isu-berkenaan-ibu-susuan-pelbagai-hukum-kad-atau-sijil-susuan

View more

tau tak any tahfiz yang ada spm ?

Ntah. Tapi saya syorkan, untuk tidak masuk tahfiz yang ada SPM. Gunakanlah masa sepenuhnya utk Al Qur’an, lepastu ambik la SPM nak ambik gok.

View more

Syahmi, nak ask pun ade limit tau words dia. Maunya dia tak singkatkan perkataan-perkataan😂

Hahah tak. Dia punya jarak jarak pun. Tapi ala kullin, dimaafkan la. Seb baik ada orang backup 😏😛

View more

em tahu tak nabi muhammad ngan abu bakar sembunyi kat gua thur berapa lama ?

Guru saya-Abū Uwais- ; @alariffiy dah jawab. Tak perlu dah anak muridnya melebihi dari guru.

View more

Assalam,sy nk tny.sy ni seorang llk.sy skrg sdg mncr bakal zaujah untk berkahwin.tp sy msh x jmp ciri2 zaujah sy.sy nk dpt zaujah yg solehah,baik,alim,zaujah yg mahal....tp dimana ye?cara?bg pencerahan?saya dh ikhtiar tp x dpt :"(

وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته
Haha.! Rare. Selalunya laki tak tulis singkat macam ni. Tahniah, anda rare. Tak ramai laki yang cara penulisan dia macam perempuan.
Senang je, jodoh tu mari bila sampai masa. Untuk “sampai masa” tu, mestilah anda sendiri yang ubah diri anda dulu. Nakkan yang sālihah, `ālimah, baik, mahal haha bapok payah nak cari zaman sekarang. Tapi tak mustahil. Anda dulu ubah diri anda, untuk jadi yang `ālim, sālih, baik dan mahal. Kalau hanya berangan nak itu nak ini, tapi sendiri melepak kedai kopi, baca quran sehari satu juz pun payah... hmm.
Seterusnya, carilah. Term “Carilah” tu, cari ditempat yang selayaknya dan dengan cara yang selayaknya la. Cari kat wechat, cari kat group “pencari jodoh malaysia” takde orang yang anda nak. Ada kat mana? Masjid. That’s why nak orang yang macam tu, kena diri kita dulu ubah.
Moga berkesan la tips ni, dan dipertemukan dengan orang yang anda nak, serta dapat mengubah diri sendiri terlebih dahulu.

View more

Aku suggestkan spy kwn aku tnya kau. Dia seorg islam. Tapi masih banyak yang dia keliru dlm islam. Harap kau dapat berikn dia jwpn detail dan baik. Aku hrp dia dpt selami islam. boleh ya?

Sila sila. Boleh insyaAllah. Nnt kalau dia nak mesej personally pun, okay je.

View more

selain rasulullah, al amin, nabi terakhir yang diutuskan, apa lagi gelaran yang digunakan untuk nabi muhammad saw? sebagaimana kekasih allah, boleh ke kita kata baginda itu kekasih kita?

Boleh je. Selain itu, dalam hadīth hadīth sebutkan antara nama nama lain nabi. Iaitu Al Muqaffa dll.

View more

bila ja (keadaan@situasi) kaum adam dibenarkan tidak solat di surau@masjid?

Bila ada uzur syar`iy, mithalnya sakit yang menyebabkan takleh gi sungguh sungguh. Ataupun sebab hujan. Ataupun apabila dirumah makanan telah dihidangkan dan lain lain sebab.
P/S : Nabi ﷺ hanya tak pergi Masjid diakhir hayat beliau, ketika 3 hari sebelum beliau wafat. Iaitu ketika sakit sampai nak tutup tirai pun tak larat. Sebelum sebelum tu gi jugak, dipapah oleh sahabat. Kaki nabi ketika dipapah meleret lantai je. So ketika ni, baru nabi tak gi. Kalau kita ni sakit sikit sikit, gi la.

View more

seorang suami, adakah lebih afdhal jika dia solat berjemaah di surau atau di rumah bersama isterinya?

Semestinya di masjid!
Meskipun jumhūr ulama` menyatakan bahawa solat berjemaah di masjid adalah Sunnah Muakkadah, akan tetapi jika diteliti dalīl dalīl dari hadīth sahīh, maka pasti anda akan dapati hukum yang paling dekat dengan dalīl ialah solat berjemaah di masjid adalah fardhu `ain, berdosa bagi sesiapa yang sengaja tak pergi. Walaupun begitu, jika dia solat mufarid(sorang sorang), tetap sah. Dan inilah pendapat dalam Mazhab Ahmad Bin Hanbal. Saya sendiri juga cenderung dengan pendapat ini.
Penyelesaian dia macam mana, kalau isteri nak berjemaah jugak? Lepas suami solat berjemaah di masjid, maka dia balik solat sunnah di rumah, menjadi imam bagi isteri yang solat fardhu. Dan ianya tak menjadi masalah. Berlainan niat diantara makmum dan imam tidak menjadi masalah.
So dengan macam ni, semua kelebihan dapat diraih.
Wallāhu a`lam.

View more

Syahmi cuti ke seminggu ni?ke sekolah

Syekullah.

View more

Mcm mana nk delete acc ask.fm?

Deactivate boleh.
Setting > Account > Deact.
Allah hafiz.

View more

Sejak bape hari ni kan...ada mr anonymous yg ask aku bukan 2.aku pun rasa tkut jugak.Seram je soalan dia.Kau rasa aku perlu ke layan soalan tuh?or x pyh reply?ramai yg bg nasihat kata tkut ada unsur pukau dan sihir?Waallahualam.bg pndpt sikit?

Delete acc. Laagi selamat. Disamping tu jangan lupa baca Al Qur`an untuk menjadi benteng dari sihir dan dsb.

View more

Hukum tinggalkan solat jumaat sblum azan zohor dgn sbb musafir

Boleh kalau bermusafir sebelum masuknya waktu zohor.

View more

Ana bermusafir lps solat subuh, sebelum solat jumaat dlm pukul 1230 gitu, so apa hukumnya?

Hukum apa? Bermusafirlah, melihat kebesaran tuhan yang menciptakan untuk mereka yang berfikir.

View more

ikut plan juga, inshaAllah bila nak ke Madinahnya?

Lepas habis belajar dalam Malaysia. InsyaAllah

View more

kalau sayang someone and dah confess tapi nak jaga hati (from zina hati dll), nak jaga ikhtilat apa patut buat? nak kahwin terus takboleh, couple takmau. LANGSUNG. TAKNAK. .-.

Baca Qur`an, tadabbur, belajar Al Qur`an. Sumpah demi Allah best lagi dari perempuan. Tak tipu. Wallahi.

View more

ikut plan sendiri, bila nak kahwin?

Sebelum ke Madīnah. Plan mesti kena ada☘️

View more

Takpe ke kalau saya puasa semalam semata2(hari asyura) tnpa sy berpuasa sehari sebelum atau selepasnya?

Boleh. Ini thabit dari Nabi dari segi fi`liy(perbuatan). Adapun thabit juga dari qawliy(perkataan) nabi untuk menyelisihi Yahudi untuk berpuasa pada 9 muharram(tasū`a). Hadīth yang mengatakan boleh juga puasa pada 11 muharram demi menyelisihi mereka, sebenarnya mawqūf kepada Ibn `Abbas.
`Ala Kullin, puasa 9,10 paling terbaik, thabit galakan dari nabi. Dan kalau nak puasa 10,11 atau 10 sahaja pun boleh. Moga ada ganjarannya.

View more

Bila abuuwaisalqarni nak ada ask .fm bnyk benda nak ask nihh pasal agama?

Tanya je kat sini. Nnt Abu Uwais jawab.

View more

Penghafaz qur'an?

InsyaAllah, thabbatanAllāh

View more

Giveup or try hard??

Try hard of course, but depends on the thing also.

View more

Ni maira ke syahmi?

Dua dua boleh.

View more

Part paling indah dalam hidup apabila.....

Melihat syi`ār agama ini ditegakkan. Antara salah satunya, buat `ibādah Qurban ni la. Betapa kita memuji Rabb yang maha agung.
الله أكبر ولله الحمد

View more

aku baca kita bimbingan mu'minin tanpa guru boleh ke?? kitab ni ringkasan kepada kitab Ihya' Ulumuddin by Imam al-Ghazali..

Baca je la. Tapi, hadīth dhā'if dan mawdhū' banyak. Pepandai la.

View more

klau org dah lame tngglkan solat,puasa jatuh murtad ke??

Secara umum, siapa yang meninggalkan solat dengan sengaja, maka dia kufur. Tapi tak semudah A B C juga 1,2 dan 3 untuk menghukum seseorang itu kufur. Yang berhak menghukum seseorang itu kufur atau tidak, pemerintah.

View more

Next
  • 1630
    Posts
  • 19013
    Likes

About نور حميراء:

MQALB
Malaysia / Qatar


"إنما الاعمال بالخواتيم"

#🙈