Ask @ieraxaulia:

نور حميراء
Latest answers

darah istihadhah ni macam mana😭 macam mana nak tahu kita ni istihadhah ke normal period, tolong please sebab selalunya i period maximum 7 hari kalau lebih pun 8 tapi kalini dah lebih 10 still ada darah?? how ye maira?

*soalan lama.

Biar saya yang jawab. Act saya dah tulis pasal perbezaan hāidh dan istihādhah. Cari di twitter saya @SyahmiSujak ada thread abt Hāidh, moga ada manfaatnya.

View more

Assalamualaikum Ok saja nk bagitahu yg trial SPM dh dekat ( sis trial ahad ni ) & SPM pun dh tk lama lagi. So di kesempatan ni, nk mohon maaf banyak2 kalau ada terasa ke apa. Mohon halalkan segala ilmu yg diberi. Jgn lupa doakan sy dpt jawab exam dgn cemerlang. Doakan saya brjaya dunia & akhirat.

rabiatul adawiyah

وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته

Untuk semua EsPiYem candidatessss, saya dan pemilik akaun ni wanna says, goodluck. Muwaffaqeeen insyā Allāh! Moga beroleh kejayaan dunyā juga yang terpenting akhirat sana.

View more

Talut yg disebutkan dlm Al Qur'an tu sape??

Pemimpin yang hidup sezaman dengan Nabi Dāud.

P/s : AU gunakan Acc ni jugak. Kalau nak tanya, silalah tanya disini. Acc lama AU kena banned. Malas nak buat baru.

View more

Describe what a good friend means to you?

The one that can accept all of your flaws. :-)

View more

Can there be friendship between a man and a woman?

Yes, as long as they keep it in a "halal" way.

View more

Suggest sikit instashop yang jual baju kurung plain. nak buat raya ni 😅

Sorry, hahahaha 😂

View more

Puisi untuk sahabat

Puisi is not my thing. Ask someone else. Sorry hehe😊

View more

What makes you nervous?

When you have to call someone and apologise to them. Hahaha.

View more

What is the most beautiful language?

Arabic.

The language of our holy book a.k.a Al Quran. :)

View more

Bila dah suka someone tu.. whats the best thing i should do? Sebab umur muda lagi... tapi rasa nak book juga org tu haha mohon pencerahan. Or mungkin tips apa patut buat.

Kalau takut melepas, cubalah confess, bagitahu dia, cop siap-siap, and one thing; jangan putus doa', dan usaha.

View more

Betul ke prmpuan bertaranum dpn lelaki bukan mahram tu kira haram?

Bab-bab hukum tanya yang lebih arif.

WallahuA'lam.

View more

Kenapa aku ni lagha sangat weh susahnya nak berubah banyak dugaan

Tak ada benda yang akan jadi senang kalau kita tak cuba or usaha.

Take baby steps.

Cuba, kalau jatuh cuba lagi.

Usaha, kalau jatuh usaha lagi.

Lepas tu try to istaqamah.
InsyaAllah you can-

View more

Ko rse wajar ke pompuan letak gmbar dia kat wasap ?

Selagi menutup aurat and patuh syariat, tiada masalah.

View more

maira , nak Tanya soalan , Kat wc .

ID : Umairanzm

View more

kamu ada sahabat ?

Ada in sha Allah, walaupun jarang contact dah, im always here for you. :")
Moga Allah jaga dia.

-

Saya otw ke Madrasah.
Bakal menduduki exam hafazan bulan depan,doakan.
Hoping to get full mark in sha Allah.

See you bulan 12, ask fm.

View more

Pernah tak ada sesuatu yang kau buat kau rasa bersalah takut sampai susah nak lupakan

Pernah.

View more

Berapa banyak bayar fidyah tu?

Maya Alfina D.

1 hari = Secupak beras.

View more

berdosa ke jdi tomboy???

“ Rasulullah melaknat laki-laki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai laki-laki “ ( HR. Bukhari )

Buka Al-Qur'an tafsir.
Surah Ar- Ruum, Ayat 30.

Jelas dekat sini, tomboy (Wanita yang menyerupai lelaki) adalah perbuatan haram dan berdosa besar sebab melanggar ketentuan Allah.

Dah memang Allah ciptakan dia jadi perempuan, so perempuan lah dia.
Kalau dia kata dia salah badan ke apa, itu daripada dia sendiri kerana Allah lebih mengetahui berbanding dirinya.

Wallahua'alam.
Kalau nak explanation yang lebih baik, tanyalah kepada yang lebih arif.

View more

istihadah tu ape

Darah penyakit atau darah yang keluar selepas hari kebiasaan haidh, atau mengikut mazhab syafiė darah yang keluar selepas 15 hari itu dikira istihadah.

View more

Asif tapi ukhti ada dalil dak utk hat pasai xpa ja contct tanya khabar ajnabi?no hate nah ana betul2 nk tau.tq

Ada tak dalil yang melarang?
Jika tak ada larangan, hukumnya tak 'haram' lagi kalau nak bermessage bertanya khabar, bukan kita buat apa pun, lain lah kalau message tu membawa kepada sesuatu yang dilarang, selagi menjaga batas tiada masalah, tapi lebih baik hindari lah, message bila perlu je.

View more

tak perlu hirau apa orang nak kata. teruskan menyeru ummah untuk buat apa yang Dia redha. 😊. yang manis, hadirnya pada penghujung. kejar ganjaran pahala, abaikan apa pandangan manusia. seruan dakwah, adalah arahan daripada Dia. teruskan usaha, ya ☺

in sha Allah. Jazakillahu Kheyr 😁

View more

pendakwah plastik 😏

Saya cuba. :)

View more

Apa maksud hashtag kat bio tu

Setahu saya bio saya tak ada hashtag apa-apa (?)

View more

Boleh ke txting dgn bukan mahram ats sbb nk tnya kabar je?

Boleh, tiada masalah.
Selagi dibawah syariat, no problem.
Tapi lebih afdhal tak. Message bila ada keperluan lebih baik.

View more

macam mana nak bezakan hadis palsu dengan hadis sahih? 😊

Huhu. Kalau nak terangkan disini, tak cukup. Jom gi belajar. Saya syorkan anda baca kitab تيسير مصطلاح الحديث yang ada dah pun terjemahan dia. Lepastu talaqqi.

-🌹-

View more

Loading…

About نور حميراء:

MQALB
Malaysia / Qatar New account: @noorhumairaa
instagram: mairaqatar
Wechat: umairanzm "إنما الاعمال بالخواتيم"

#🙈