Ask @ieraxaulia:

Pilih cadangan yg terbaik A or B? A.Parents i nk i khwin dgn plhn mrk.the future husband is penghafaz al-Quran,alim,br hbis graduate di Jordan,and anything baik,rupa paras ada la. B.i dh ada pilhn sndiri.dia engineer,hansem,baik dgn i,kaya,tapi sosial dgn girl.but i'm still love him 🙅so far?cdgn?

Yang A la pasti. Pilihlah yang baik agamanya, kau akan bahagia. Cinta tanpa agama adalah kebahagiaan yang palsu.

View more

Kita chat sikit je kat whatsapp rasanya Maira pun dah lupa hm. Its okay lah :) Maira jaga diri, jaga iman, jaga hati tau. Wish you luck hon 😘

Alright, jaga diri juga. Whatsapp lah anytime, who knows i ingat. Hehe 💞 -maira-

View more

Sekolah dah tamat. Tapi doa untuk kau tak pernah tamat. Cuma nak ucap thanks sebab kau ajar aku erti ukhwah fillah sebenar. Tak pernah jumpa. Kau tak kenal aku. Tak pernah eye2eye, cukup heart2heart. Aku nak kau tahu, dalam diam.. Aku sentiasa letak nama kau dalam doa aku. :))

Utk saya ke?
-Syahmi-

View more

Cousin aku yg umur3 tahun selalu bertanya pada aku "akak malaikat kan dicipta daripada cahaya"cahaya apa?cahaya matahari ke cahaya bulan?ke lampu?.Allahu bila dpt je soklan cam ni hmmm.pendapat ko tentang soalan budak tuh?

Budak budak pasti akan soal benda benda yang diluar jangkaan, biasalah tu. Dan yang ditanya pastilah sedia yakni dengan ada ilmu tentang sesuatu berkenaan.
Berkenaan dengan soalan adik tu(comel lak panggil adik), cakap dekat dia, Allāh bagitau cahaya je. So kita hanya memadai dengan apa yang Allāh bagitau la, sebab ni berkaitan dengan benda benda ghayb(ghaybiyyat). Kalau adik tu fahamlah, kalau tak, cakap je la “cahaya yang tak tahu dari mana”

View more

In your opinion, what are common problems that teenagers and young 'pendakwah'(s) have nowadays? Explain.


Banyak sebenarnya, sehinggakan tidak tertulis dek pena. Jadi, saya akan bagitau beberapa point yang besar dan penting je kut, antaranya
1. Terlalu agresif nak berdakwah sampai kalau tak ada ilmu pun, dia langgar. MasyaAllah ni benda bahaya gila. Bila dia bukak mulut bercakap apa yang dia sendiri tak tahu, maka dia tak amanah dengan ilmu dan agama. Bila macam tu, akan berlakulah musibah yang besar. Oleh itu, diam kalau tak tahu.
2. Hubb syuhrah. Suka nak famous. Dengan tu dia guna jalan singkat untuk meraih populariti mengatasnamakan agama. Buatlah apa apa pun, baca qur’an ke, apa ke. Astaghfirullah.
3. Ni sebenarnya lebih kepada kita semua, bukan hanya pendakwah. Kita senang bagi nama “ustaz” atau yang sewaktu dengannya dengan hanya dia budak usrah mungkin (?), atau naqib usrah (?) atau hanya selalu share video ceramah (?). Semua ni, bukan Ust. Mereka muslim. Seorang ust itu pastilah alim tentang agama.
Belajarlah dulu, sebelum sampaikan. WaffaqanAllāh

View more

Kalau kita block orang tu dgn niat tak nak dia kacau kita lagi dan untuk kebaikan dia (xnak buat dia terasa atau sakit hati dengn kita)itu dkira putuskan hubungan sikaturrahim sesama islam ke?nk mintak penjelasan

Bukan bergaduh kan. Okay je.

View more

"Rupanya....cara yang kita jawab salam yg dikirim melalui orang tengah selama ini salah memang salah. Dah pula begitu, dia tak nak bertanya. Ini lagi salah. Mesti guna waalaika wa'alaihissalam bkn waalaikumsalam." Betul ke ni?

Betul dah tu. Cuma perlu tukar dhamīr(kata ganti nama) la. Kalau laki, laki. Sorang, sorang dan sebagainya

View more

salah ke belajar ilmu tasawuf?

Tak lah. As long as menepati Al Qur`ān dan Sunnah, silakanlah. Tapi once ghuluw(melampaui batasan), tinggalkan. Sebab first sekali, Al Qur`ān dan Sunnah.

View more

Nta, kalau kat askfm ni.. Ada orang yang kita tak tahu jantina.. Kira ikhtilat ke kalau kita tak tahu jantina dia dan dia pun tak tahu jantina kita(anon)?

Tak tahu, maka tidak. Kalau tahu pun, ask kerana ada hajat, tidak berlaku ikhtilat.

View more

At the moment you miss someone you love but they don't know. What will you do?

Buat apa apa yang bila buat, teringat kat dia disamping berdoa kahkah

View more

Mainsekarang umur berapa? Bila balik qatar semula? Kata dah pindah shah alam dulu?? Maaflah dah lama tak jumpa maira

Maira study di Terengganu. Balik Qatar bila cuti je.

View more

tau tak any tahfiz yang ada spm ?

Ntah. Tapi saya syorkan, untuk tidak masuk tahfiz yang ada SPM. Gunakanlah masa sepenuhnya utk Al Qur’an, lepastu ambik la SPM nak ambik gok.

View more

Syahmi, nak ask pun ade limit tau words dia. Maunya dia tak singkatkan perkataan-perkataan😂

Hahah tak. Dia punya jarak jarak pun. Tapi ala kullin, dimaafkan la. Seb baik ada orang backup 😏😛

View more

Assalam,sy nk tny.sy ni seorang llk.sy skrg sdg mncr bakal zaujah untk berkahwin.tp sy msh x jmp ciri2 zaujah sy.sy nk dpt zaujah yg solehah,baik,alim,zaujah yg mahal....tp dimana ye?cara?bg pencerahan?saya dh ikhtiar tp x dpt :"(

وعليكم السلام ورحمة الله وبركاته
Haha.! Rare. Selalunya laki tak tulis singkat macam ni. Tahniah, anda rare. Tak ramai laki yang cara penulisan dia macam perempuan.
Senang je, jodoh tu mari bila sampai masa. Untuk “sampai masa” tu, mestilah anda sendiri yang ubah diri anda dulu. Nakkan yang sālihah, `ālimah, baik, mahal haha bapok payah nak cari zaman sekarang. Tapi tak mustahil. Anda dulu ubah diri anda, untuk jadi yang `ālim, sālih, baik dan mahal. Kalau hanya berangan nak itu nak ini, tapi sendiri melepak kedai kopi, baca quran sehari satu juz pun payah... hmm.
Seterusnya, carilah. Term “Carilah” tu, cari ditempat yang selayaknya dan dengan cara yang selayaknya la. Cari kat wechat, cari kat group “pencari jodoh malaysia” takde orang yang anda nak. Ada kat mana? Masjid. That’s why nak orang yang macam tu, kena diri kita dulu ubah.
Moga berkesan la tips ni, dan dipertemukan dengan orang yang anda nak, serta dapat mengubah diri sendiri terlebih dahulu.

View more

Aku suggestkan spy kwn aku tnya kau. Dia seorg islam. Tapi masih banyak yang dia keliru dlm islam. Harap kau dapat berikn dia jwpn detail dan baik. Aku hrp dia dpt selami islam. boleh ya?

Sila sila. Boleh insyaAllah. Nnt kalau dia nak mesej personally pun, okay je.

View more

selain rasulullah, al amin, nabi terakhir yang diutuskan, apa lagi gelaran yang digunakan untuk nabi muhammad saw? sebagaimana kekasih allah, boleh ke kita kata baginda itu kekasih kita?

Boleh je. Selain itu, dalam hadīth hadīth sebutkan antara nama nama lain nabi. Iaitu Al Muqaffa dll.

View more

bila ja (keadaan@situasi) kaum adam dibenarkan tidak solat di surau@masjid?

Bila ada uzur syar`iy, mithalnya sakit yang menyebabkan takleh gi sungguh sungguh. Ataupun sebab hujan. Ataupun apabila dirumah makanan telah dihidangkan dan lain lain sebab.
P/S : Nabi ﷺ hanya tak pergi Masjid diakhir hayat beliau, ketika 3 hari sebelum beliau wafat. Iaitu ketika sakit sampai nak tutup tirai pun tak larat. Sebelum sebelum tu gi jugak, dipapah oleh sahabat. Kaki nabi ketika dipapah meleret lantai je. So ketika ni, baru nabi tak gi. Kalau kita ni sakit sikit sikit, gi la.

View more

Next