Ask @iwaninasir:

Iwani
Latest answers

Selamat petang, kak :) Saya ada baca blog kkak pasal INTEC. Sy ni esok baru masuk INTEC. Sy terfikir mw tanya kkak tentang scholarship yg kkak sebut. JPA n MARA. Boleh sy tanya mcm mna kkak obtain scholarship?

Salam . sorry for the late reply . Ohh akak x ingat akk apply kt website mara or jpa after spm . tp kena interview dgn mara, jpa yg bg scholarship

View more

Apa perasaan kaurang if kaurang da buat persiapan bertunang, tetiba si dia diam tanpa sebab?

Erkkk tak pernah mengalami, so tak tahu nak rasa apa huhuhu. Si dia saja laa tu nak surprise sampai hari korang bertunang kot ehh

View more

skincare ape yg best? and tips jaga muka please 😁

mygod hahaha salah tanya orang niiii kahkahkah . ampunnn hurmm kita takde specific skincare yg kita loyal sebab kita suka tukar tukar . haaaa thats why takde tips jaga muka hahaahha ( sorry soalan 3 bulan yg lepas baru nak jawab hahaha )

View more

Aaminn. nite akak ..thank youuu very2 much for sharing 😊😊😄😄 nnt saya kacau lagi huhu hehe

Iynnarelynna

hahahha good night wak 💞 kacau laa bilabila awak sudi hahaha

View more

hehehhe hahha sbb ter buat akaun ask ni ,so mcm nak try sikit asking without revealing identity ehhehe sorry akak ...alhamdulillah ,,ouhh inshaa Allah akak and semua2 will get the best .Aamin.. and doakan jgk AS result malin n lain2😊😊

Iynnarelynna

heee inshaaAllah.jum sama sama mendoakan yang terbaik di bulan yang mulia ni :) 😄

View more

haha kalau akak ingat saya lagi ,sy pernah ws akak hihi .wahhh thanks a lot akak .. nnt kalau sy dh mcm nk siap I'll ask you for the account details ye .so far akak okay kat Sana ?,😊

Iynnarelynna

ohhh baru sekarang nak reveal identity ehhh hahahahha mengada tah amalinnnnn. Nanti WA je akak. alhamdulillah so far ok. mohon doakan result first year kami semua nk keluar dah. mohon doakan yg terbaik ya 😂

View more

okayy I see .. akak prepare this ps masa sembreak after sem 2 ke lagi? mcm mna ye nk pstikan our ps is free from any plagiarism . sbb kalau mcm ayat ter sama ke huhu

Huuu akk pun tak ingat bila akk buat. Ohh awk search je ada satu website ni dia boleh detect for free. tapi kalau awak nk pinjam akak punya account nak check PS awak tu ok je sebab haritu akak ter subscribed for one year lol

View more

hai akak iwani... cuak nk bt personal statements .. huhu can you give me tips in preparing it? btw kak iwani balik abersthwyth pulak bila? hehe myb typo di situ . and kak munirah Warwick Ada ask FM? thank youuu - your intec junior that is going to survive for sem 3 starting next 2 weeks 😊

oh lupa nak jawab. inshaaAllah balik ABERYSTWYTH bulan 9

View more

hai akak iwani... cuak nk bt personal statements .. huhu can you give me tips in preparing it? btw kak iwani balik abersthwyth pulak bila? hehe myb typo di situ . and kak munirah Warwick Ada ask FM? thank youuu - your intec junior that is going to survive for sem 3 starting next 2 weeks 😊

Tips eh? hewhewhew takde pun tips. cuma amek masa baca contoh PS yg bagus2 online. Pastu jangan rush sangat. Rangka dulu. bagi nampak flow. mcm akak kan mintak course account, so cerita la mcm mana boleh minat benda ni semua dari skolah rendah semua. pastu dlm PS kita kene mcm jual diri sikit contohnya mcm katalah kita selalus score subject tu ke, kita active dalam club bla bla,kita ada jawatan bla bla haa gitu. and cakap kalau kita dpt offer dari uni tu,apa yg kita nak buat. and bg la perancangan kita 5 years later.

kak mun takde askfm la dik. hewhee

View more

Akak,the most important thing/things to bring to hostel?

Adam Rosli

hurmm bawak je barang yg macam u bawak ke hostel kut. kalau nak bawak kipas ke iron ke bawak je

View more

Means theres nothing wrong lah kalau nak amek diploma in accounting then baru amek acca. Beza dia cuma lambat sikit la kan nak jadi professional acctant? 😅 (takpe pelan pelan kayuh acewah). Last questions 1. Kwn akak yang amek diploma tu, utk degree dia sambung apa?😀

yeahh tak salah pun :) im not sure she studying in what course for degree, sorry 😁

View more

Akak,Kalau boleh saya tanya,Exam dia macamana ye.AS dan A2 di penghujung sem berapa ye? Dan Exam selain dari AS dan A2,grading dia macamana ?

Adam Rosli

during my time, AS and A2 dia combined masa final year sem 4 bulan Mei .

tapi sekarang INTEC dah buat asing. AS masa hujung tahun pertama and A2 masa hujung tahun ke 2.

and yes setiap sem ada exam tp takde carry marks pun cumanya markah dari exam ni yg kita guna nk apply uni kt UK nanti.

pasal grading system i forgot hewhewhew. tp kalau xsilap, A-80 .kalau nk confirn blh tgk kat website intec :)

View more

Hehehe. Okay thanks. Nnti kwn akak dah explain bagitahu saya eh? 😊

Haa ni kawan2 akk tlg jawabkan

1) kawan yg buat dip in accounting

Diploma ni more on basic utk account. Tp ACCA tu ade basic + detail. Skop dia ACCA lebih luas drpd dip. Tempoh bljr same je.

Kalau yg betol2 mampu, slalunye diaorg prefer ACCA terus. Gaji lg tggi sbb tahap professional kn. Dip lg senang kut, n lg murah. Hehe

Klau mendalam n susah tu ACCA kot rasenye. Kalau yg dip tu pd saya lg senang.

2) Kawan yg buat ACCA

Utk diiktiraf dgn MIA at least kena ada degree dari universiti yg diiktiraf MIA, bukan diploma. Tapi zaman skrg ramai yg prefer buat professional qualification utk market kerja yg lebih cerah. Professional qualification juga diiktiraf. Mcm ACCA, ICAEW, MICPA, etc. Nak buat ACCA boleh lepas spm, diploma boleh, degree pun boleh. Kalau buat lepas spm--cat--acca.. lepas diploma--acca.. xpun diploma--degree--acca..

Kalau bab beza tu professional qualification u akan guna silibus UK & exam pun akan ikut standard international. Fees exam lebih mahal. Lgi satu buat professional paper, u akan fokus pada subjek2 yg berkaitan (tax, finance, audit, management account, financial account). Kalau diploma u akan study mcm2 lgi subjek lain and lastly prof. Paper punya markah 100% based on your final exam. Tiada carry mark or assignment mcm diploma.

View more

Wales,okaaaayyy jauhnya.Saya berangan nak masuk LSE tapi macam hmm hmm susah je

Adam Rosli

Not really far. hahaha 5 hours from London by Train. hurmmm LSE? Well, kalau memang u bersungguh sungguh tiada yg mustahil,right? Tp memang tak ramai pun students INTEC yg dapat placement kt situ

View more

Kalau boleh saya tanya,akak masuk uni apa ye?

Adam Rosli

Aberystwyth University, Wales :)

View more

Okay,so kebetulan kita sama course,accountancy and finance,so saya nak tanya,pasal Subject combination tu,saya kena ambik physics ke?

Adam Rosli

Well during my time , kiteorg ada pilihan either nk amek physics or psychology. Tp ramai yg drop subject tu masa final year sbb takde basic kt school and mcm susah

View more

Oh tak sangka akak jawab laju sangat sebab last answer 2 months ago,saya nak tanya pasal classes,assignments things like that sebab saya nak enroll Ramadhan ni and I don't know what to expect

Adam Rosli

Oh hehe sbb baru start cuti and dah balik Msia and yeah ada la masa utk layan adik2 ni. So, What do you want to know about class and assignment?

View more

Akak apa beza ACCA dengan diploma in accountancy? I thought its the same course. Means if I ambil dip in acc, I takkan diiktiraf lepas grad? Tried to search dkt Google tapi still tada pencerahan. Macam mana graduan diploma in acc kena buat kalau nak jadi professional accountant? 😱😰😱😰😱😰

Assalamualaikum awak, akak dah sampaikan soalan awak kt kawan akak yg amek ACCA sbb I have no idea about ACCA dan Dip in Acc. Sorry 😳

View more

Assalamualaikum akak,nak tanya pasal A-Level di INTEC boleh?

Adam Rosli

waalaikumsalam. ye? ada yang boleh di bantu?

View more

update blog please!

InshaaAllah ,nantilah tunggu Easter Break ni okayyy. Hahaha dah berhabuk pun masih ada org nk baca

View more

Haah.kitaorg exam asing.Akak dulu,sekalikan ke as n a2 tu? 48 hari lagi nak exam.Sempat ke nak study ni? Nangis

ha ah dulu kitaorang campur AS and A2 serentak.Mahu tak guling guling bawah katil nak habis study. inshaaAllah sempat je. jum study jum. akak pun final lagi 43 hari thenbalik Malaysiaa whehehhe. all the best k ✌

View more

skrg ni kat uk dah ke? tahun ke berapa? saya ambik a level accounting jgk.Kongsi tips sikit kak.How to revise accounting,math? Buat aras susah ke senang,atau macam mana? exam dah nak dekat.Sorry ganggu

ha ah alhamdulillah now kat UK. baru nak habis first year. hurmm tips? buat banyak2 past year sampai nk termuntah kut. hahaha and yang paling penting jangan study last minute seriously jangan. dan juga jangan rasa selesa dgn result yg dapat during exam every sem. Hal ini kerana,kami amatlah terkejut bila keluar result yg sebenar dulu.hewhewhew. oh yeah dengar cwrita korang exam asing kat AS and A2

View more

akak,ambik alevel subjek apa?

akak amek a level accounting. subject account, economics, math stats, core math and physics(drop masa second sem) hewhewhhw

View more

akq,apa syarat nk smbg accountg and finance kt uk klu buat alevel?

Kalau awak buat A level,depends on university mana yang awak pilih. Lagi tinggi ranking university tu lagi tinggi requirement nya selalunya la. Basically,kalau awk nk masuk uni yg top sperti Warwick ke LSE ke selalunya diaorang mintak minimum 3A utk A Level. Awk blh terus ke website uni utk tengok diorang punya entry requirement. Dan IELTS nanti buat elok elok k kasi gempak. Good luck ✌

View more

Loading…

About Iwani:

meskiku rapuh dlm langkah, kadang xsetia mencintaiMu, maafkan aku ya Allah.

INTEC Malaysia ➡ UK