Ask @mohdqhassimi:

Saya perlukan nasihat macam mana nak rasa seronok di tempat kerja

Passion, aku kira itu perkara paling penting untuk rasa seronok bekerja. Adanya passion, bila bos/client/senior marah kau, at least kau sedar kau kurang competent atau kurang usaha belajar perihal kerja. Kau akan kembali menghadap kerja - kerja kau dan rasa seronok dek passion kerja itulah satu - satunya yang mendorong kau untuk kekal positif bekerja. Sebab penyebab passion pun boleh jadi pemangkin itu. At least kau tahu hala tuju kau biarpun di neraka (baca: tempat kerja) itu. Boleh bayangkan bila kau bekerja di tempat kau benci orang sekeliling & benci kerja kau? Boleh bayang stress bekerja macam itu dari pukul 9pagi hingga 5 petang?

View more

Hi wanna ask sth. May i know how the benefits of studying communication apply to you as a student in your chosen area of study

well, basically we'll always look at a different perspective/view/understanding of new knowledge, same goes for me when I chose communication. I'm understood the annoying sound when I turn on my TV and PC, on why my Astro lost signal whenever downpour occurs, choosing 2.4Ghz wifi over 5.1Ghz wifi for better gaming exp, how infrared tech lead to latest data transfer thru light and ouh, I've learned all radio channel signals are in the air all the time where actually it's not we 'request' the radio signal, we just need to tune into their bandwidth!
Ah, wish that I have an opportunity to learn and work with telco industry :/

View more

What would you say is your best achievement to date, be it personal or academic or professional?

Hmm looking down to all my achievement, in sports, academic, personal life events or multi-million projects, I can't say any because each one of them brought different challenges to me and of course I had to deliver a different set of skills to break thru it.
Guess I'm just another man hard to please?

View more

Macam mana nak berubah kerana Allah? Apa yg kau faham dgn berubah kerana Allah? Aku cuba utk berubah jadi baik, solat penuh, jaga pandangan, jaga hati tapi bende ni tak lama sekejap je aku buat. Aku tak istiqomah. Apa yg perlu aku buat utk terus kuat dlm penghijrahan ini?

Apa yang aku faham berubah kerana Allah, niat ikhlas mahukan redha Allah serta ada usaha kearah redha Allah. Bukan kerana pujian manusia, bukan juga kerana berbuat baik mengharapkan balasan baik (kecuali redha Allah). Berusahalah biarpun sekecil - kecil perkara. Dan mula lah dari sekecil kecil perkara. Teringat sebuah kata kata hikmah S. Ali RA;
"Ketika imanmu sedang tinggi, lakukanlah amalan sunat dan wajib sebanyak mungkin, namun apabila imanmu sedang lemah, peliharalah yang wajib."
Perhati juga persekitaran kita, apakah positif baik & setenang jiwa rasa ketika di masjid? Rakan terdekat membawa ke syurga atau membesarkan nafsu dunia? Apakah aktiviti kita selalu dipenuhi tuntutan nafsu sahaja?

View more

Ada orang suka dekat aku. Dia selalu kirim salam. Aku bukanlah jenis yg suka layan lelaki dan aku tak suka apa yg aku rasa skrg ni, aku asyik teringat kat dia je even kitorg never talk to each other tapi selalu terserempak. Btw, i'm still study. Boleh bantu aku mcm mana nak urus perasaan ni?

Tak suka tapi teringat kat dia.
Sejujurnya kau suka ke tak kat dia?

View more

Next