Ask @Nivalyx:

Bila Melihat Orang Lain Senang.. Apakah Kamu Pun Ikut Senang? Atau Justru Sebaliknya..?

Yes. This is one of the many magic of altruism in which I have depicted before in a previous answer of mine (http://ask.fm/Nivalyx/answers/142643476470).
Well done on noticing it though, as interestingly enough there are many people I know who are "desperately trying to seek happiness" yet are also being unaware of this simple wisdom. You're on the right path.
Have a lovely day.

View more

Hai! Cuma mau ngingetin, besok senin loh hehe

Aprilia Firda
Tempore cuncta mitiora - everything goes better over time.

View more

Are grammar and punctuation important in social media?

Interesting question.
Based on my experience conversing with the world (through osu! and the likes), in the context of English linguistics I think what's most important is to construct your sentences in a sense so that you can convey your idea properly to your targeted readers. In all fairness I've seen a lot of people (especially the ones whose English isn't their mother language) who have been struggling to perfect their punctuation and grammar and prefer to state their words in a rather simplistic language/short sentences, yet they've been highly regarded for the core meaning embedded on their words.
I'm not saying say that grammar and punctuation aren't important though, as having a proper one on your sentences should make you highly and positively viewed by others as well in many cases (*^-^)

View more

Kado buat kado cowok bagusnya apa ya

Hmm, coba kamu jawaban yang http://ask.fm/Nivalyx/answers/142334491126 deh - semoga sekiranya jawabannya bisa membantu kamu ya btw (*^-^)

View more

sayang

Love.
To care. To adore. To enshrine one's heart.
It's ever so easy to type in "I love you", yet it's so hard to devote your heart away. In the journey of loving, many has fallen into the belief that loving relates to "the fear of losing" in which this is false - a part of "loving" translates to "being in a state where you're losing yourself in the waltz of romance; to let free of the sense of 'I' within something you care about so much."
See, if you're deeply in love with something "receiving" should never be the penultimate goal - "giving" is. Seek yourself into pursuing altruism. As you continuously plant on the seeds of love, soon enough you will be rewarded - without you be even asking - with the most beautiful fruits that you'll eternally cherish.
"(Illic) invenies quod ames, quod ludere possis,
Quodque semel tangas, quodque tenere velis." - Ovid
...
Hey.
Well, you know, deep in my heart I--
-- I just want you to know that I love y--
-- I just want you to know that you're worth loving and somewhere around the world there is someone who cares very much about you. So please, do not ever lose hope in the good love. Promise me, okay?
---
Image credit : Snow fox by kiyorin

View more

Met Weekend guys

Have a blissful weekend (*^-^)

View more

Tau gak?

"Those who know don't tell and those who tell don't know."

View more

Mau tanya dong cowo/cewe, biasanya klo cewe suka kasih kado cowonya apa? Klo cowo lebih suka dikasih apa sm cewenya? Pls bantu, lg bingung mau ngasih apa😂

Terima kasih atas pertanyaannya!
Hmm, kamu pernah kepikiran untuk ngasih sesuatu hasil ciptaan sendiri kah? Nggak perlu sesuatu yang terlalu "megah" atau gimana kok, sesuatu yang sederhana juga cukup (:
Kalau boleh sedikit bercerita, saya pribadi pernah memberikan benda-benda yang terlampir pada foto di bawah (buku, pin, dan sticker) sebagai suatu "hadiah" kepada seseorang yang teramat berarti secara pribadi. Keseluruhan benda tersebut merupakan hasil pemikiran dan buah tangan sendiri (kecuali bukunya, yang merupakan proyek yang dikerjakan bersama rekan-rekan satu kelompok kepenulisan), dan - meskipun jujur biaya produksinya tidak terhitung besar (terutama pin yang harga cetak satuannya @Rp5.000,- dan sticker yang per @Rp8.000,- itu sudah bisa cetak 6 unit) - ketika hadiahnya telah sampai ke orang yang bersangkutan, saya langsung dipeluk dengan kata-kata "Kak Niva, kirimannya sangat indah kak, terima kasih banyak" yang disampaikan dengan sangat hangat.
Yah, demikianlah - ada perasaan khusus kok yang mendorong rasa bahagia dalam diri ketika menerima "sesuatu yang hanya ada satu/sedikit di dunia ini dan dibuat khusus dengan penuh rasa kasih untuk orang tersebut." Justru hal tersebutlah yang mendorong suatu hadiah menjadi jauh lebih bernilai daripada nilai nominalnya (:
...btw kalau misalnya kamu tidak dapat/tidak sempat membuat hadiah khusus yang demikian -imo- hadiah sederhana berupa makanan yang sekiranya bisa dimakan bersama-sama (semisal coklat) juga harusnya cukup bisa menjadi hadiah yang baik dan dapat diterima kebanyakan orang kok 。^‿^。

View more

Feel like singing in therain?

LiquorLaborHoly
a consort of the past, a feast of heavenly counterparts;
a gift of vying parity looming beyond the cloudy shadows.
as the stream of water cleanses down a wanderer's heart,
that's when chaos sunders and joyous rainbow overflows.
---
http://soundcloud.com/luna_safari/loving-rain

View more

Cowok keren menurut kamu......

A man whose actions were noble. It is not necessary for him to be of a noble status by birth - wisdom lies with the dignified.

View more

Mimpi melihat anak perempuanku dikejar oleh orang yang tak dikenal. Arti dari mimpi itu apa ya? Jadi khawatir sama anak perempuanku yg lagi di perantauan:(

Punten Bapak/Ibu, sebelumnya saya mengucapkan banyak terima kasih atas pertanyaannya (:
Saya pribadi bukan seorang psikolog atau ahli tafsir mimpi, namun sebelumnya saya pernah mengutarakan apabila saya memercayai bahwa mimpi seseorang merupakan gambaran dari hal-hal yang berada di pikiran alam bawah sadar orang tersebut (http://ask.fm/Nivalyx/answers/133249614838). Sebagaimana yang tertera pada artikel yang saya kutip pada jawaban tersebut, apa yang seseorang impikan sangat berkait dengan kondisi psikologis orang tersebut dan bukan merupakan representasi/pertanda dari apa yang telah/akan terjadi di kehidupan nyata - "if someone dreams of his mother, the mother in Jung's view is not an evocation of the real mother" (Carl Jung Resources, 2017, dikutip dari http://www.carl-jung.net/dreams.html).
Terkait pertanyaan dari Bapak/Ibu sendiri, berdasarkan apa yang saya temukan di internet dengan keyword "dream of seeing someone being chased" rata-rata situs yang saya telusur mengutarakan bahwa mimpi dikejar seseorang/melihat seseorang dikejar merupakan pertanda bahwa Bapak/Ibu memiliki rasa khawatir terhadap sesuatu dan berusaha untuk menghindar dari penyebab kekhawatiran tersebut - "you may be avoiding something painful, annoying or fearful" (Nicoletti, 2011, dikutip dari http://www.huffingtonpost.com/2011/07/13/dreams-about-being-chased_n_891410.html). Mengingat di sini yang dikejar adalah anak perempuan Bapak/Ibu, besar kemungkinan di sini Bapak/Ibu sedang khawatir oleh kondisi anak perempuan Bapak/Ibu di dalam perantauan (terutama terkait kehidupan pribadi anak perempuan Bapak/Ibu). Bila ditarik lebih jauh, mimpi ini dapat menjadi pertanda bahwa Bapak/Ibu memang sangat sayang dan peduli pada anak perempuan Bapak/Ibu dan Bapak/Ibu sangat tidak mengharapkan hal-hal yang tidak diinginkan untuk terjadi kepada anak perempuan Bapak/Ibu.
Then again, seperti yang saya sudah tuliskan sebelumnya, saya bukan seorang ahli di bidang demikian - akan lebih bijak rasanya apabila Bapak/Ibu mengonsultasikan hal ini lebih jauh kepada seseorang yang memang lebih punya banyak pengalaman di dunia psikologi apabila Bapak/Ibu masih merasa kurang yakin. Bagaimanapun juga, saya mengharapkan yang terbaik bagi Bapak/Ibu dan anak perempuan Bapak/Ibu ke depannya, dan semoga putri dari Bapak/Ibu sukses selalu dalam perantauannya (:

View more

if you can have a superpower, what you want it to be?

Gina Purwaningtias
Let me tell you a personal story of mine - a reflection upon notions, hopes, and grieves alike.
In my earlier youth I was an aspirant dreamer. I was the kind of person who once gave the moon a glancing stare and shouted "just look, someday I'll get into you!" deep inside my thoughts - and although the "moon" here isn't to be taken literally, this kind of mentality has very much brought me to achieve the most impossible of feats, online and offline abound (I think it's obvious which is the biggest achievement that I've been achieving so far).
As time passed, however, stuffs around me went on a drastic change of direction. I think it was only around 3 years ago in which I was obligated to - or, to say it more accurately, "forcibly" bound to, although it's an optional choice at best - position myself as a trainee of some organizations and committee-ships which demands its underlings to attend a kind of "training" in which perfection is the only acceptable thing and every single mistake - even the slightest one - is a sin which should be punished by severe agitation (ps : looking now actually there implicitly were no significant downfalls if I didn't even opt to join in the first place, but there's that very huge negative stigma hazing around here for those who didn't join the aforementioned groups in the first place)
This was a massive culture shock for me - in the past I've been used to the fact that many - if not most - of my greatest invention were started from a moment of brilliance after taking stuffs on a fresh and unorthodox point-of-view. Under this seemingly everlasting ideologies being pressured upon however my creative mind was being heavily suppressed - I've got to be perfect in every way possible, or else. By THEIR - the "superiors'" - standards, of course.
So I tried. I tried to be that person who never make any mistake at all - I tried to be a person whose actions and words were always right. And this was done under heavy foreshadowing of an imposing punishment to me and my fellow trainees had one of us was not perfect.
You know what happened next? I was broke inside. My mindset, especially. At one notch I was even thinking in order to be "perfect" in their eyes I need to be more perfect than God - just being on the level of God's perfection wouldn't be enough (and yes, this really sprung on my mind back then, MANY times even). That's just how frustrated I was to this kind of "character building method".
Nevertheless, having regained my sanity back then, I realized that it was the alarming straw. I don't want to be the perfect superhuman anymore. I want to regain my prior, cheerful mind back. But even to this day, I still can't. I still feel this block in my mind which limits me to do magic as I used to.
---
"Let's just remember
Life's such a beautiful mistake;
Letting go of fault and blame
'Cause I don't want to be perfect anymore."
- from BT's "Forget Me", http://www.youtube.com/watch?v=gNUCsvwhYsQ

View more

Niva menurut kamu apa sih yang paling penting untuk hidup kamu?

'I just want to do my best.' - Dr. Sri Widiyantoro, Ph.D
---
Well, entahlah - menurut pandangan gw pribadi sih yang paling penting dalam kehidupan gw pribadi adalah (arguably) mentalitas positif yang selalu senantiasa dipupuk dan dikembangkan. Percayalah, bahkan suatu bentuk rejuvenasi pola pikir yang sekilas terlihat sepele seperti memperbanyak bersyukur pun secara tidak langsung sudah membawa kita menjadi seorang pribadi yang lebih baik lho xD
Seiring dengan melangkahnya kita ke arah persona yang lebih bermanfaat - baik bagi diri kita sendiri maupun bagi orang lain - kebaikan dan beragam pencapaian-pencapaian indah niscaya akan hadir dengan sendirinya pada diri kita seiring waktu. Setidaknya itulah yang gw percaya (dan telah gw alami) sejauh ini dalam menjalani kehidupan gw.
---
(btw ini siapa yang mengajukan pertanyaannya orz...)
http://www.youtube.com/watch?v=K6u5D-5LWSg

View more

oi gimana kabarnya?

hanif aji
Puji syukur baik kok nif (:

View more

10 facts about you (7 truth and 3 lies) - pt2

Zakaria S. Laksmana
Apologies beforehand for the huge delay - my schedule had been proven to be incredibly hectic in the past few weeks. Fear not, though, as my promise back then hadn't been left out from my mind's oblivion.
...and yes, staying true to my aforementioned hint, I'll try to make this sayings more personal hopefully.
Part 1 goes here, in case you dear anon have forgotten : http://ask.fm/Nivalyx/answers/133492872438
----------------------------
TRUTHS (cont'd)
6) Believes deeply that the beauty of magically enchanted yet truth-bearing words - especially the ones heavily imbued by positive spirits - overcomes many other forms of beauty. I can't stress deeply enough how someone who normally doesn't really stand out in real life often garners my attention and admiration the most thanks to this magnificent trait, really.
7) Is currently living mostly alone somewhere in Bandung's northern hemisphere and feeling a great bliss from the amount of self-enhancing time and (responsible) freedom lying abroad. For now I'm really cherishing the moment and I really can't imagine a lifelong partner to stand beside me - being alone is never equivalent with being lonely, and great thoughts are often set alight during a positive hermitage.
----------------------------
LIES
1) Never moves on, or moves on easily.
2) Is currently smiling at heart, as it is not being covered by gloom or other similar unfortunate circumstances.
3) Often uses the '(:' emoticon solely to indicate a smiling expression.
----------------------------
Well, there you go - per se now you might've piqued out your curiosities, but as always for a bonus I'd like to share a song possessing a medicinal quality for the soul and mind to enjoy. Have a lovely time once more!
http://www.youtube.com/watch?v=d0A0s6425qY

View more

Pancakes or waffles?

Dragons

View more

10 facts about you (7 truth and 3 lies)

Hi anon, much thanks for the interest (:
Well, to quench your curiosity thirst beforehand, there's always this handy blog entry of mine to read regarding the topic : http://nivalyx.blogspot.co.id/2014/06/a-heavily-introverted-person-notepad.html
For you dear, I'll try to chant out several others that were unmentioned previously - do note, though, that intimate personal thoughts and visions of mine (pondering upon the blog post's nature is) is not subject to be expected much (albeit not to be unexpected at all). This writing's reflecting a hefty amount of more casual stuffs here I'd say...
...or, for now, it is.
Enjoy the ride!
----------------------------
TRUTHS
1) Is a profound lover of quiz shows (and general knowledge quizzes in a broader range) since my very youths. The inception of this habit comes from my grandfather I suppose, as he's an avid fan of such shows - besides that, there have been many times in my life where a seemingly-trivial proficiency did me a blissful favor, and that's a relief I'm feeling gracious for.
2) Regarding the fact above, I often aimlessly wander around various (sometimes random, even) internet articles or Wikipedia pages I found interesting to fulfill my brain cells with pondering knowledge. A thing I found highly delightful really - again, there are cases where found references are proven useful for future use.
3) At this point, you may have been wondering something - yes, indeed I do hold a high hope of seeing a resurgence of prominent quiz shows in my country. As the quiz show drought won't seem to end anytime soon here, to pique my interest in times I often stream through various foreign (mostly UK, though) quiz shows online - The Chase and Only Connect are the most enthralling ones for me I'd say.
4) Often played Random Battles on http://pokemonshowdown.com/ casually every here and then, albeit myself don't really possess a personal account on that site (most often I just put a random non-registered username there and play). Well, while I have no intention to be a fully-competitive player I do possess the understandings of competitive battling and I found it a jolly entertainment to be enjoyed upon.
5) Is in a constant search of a quiet place to do a solitary recluse upon, letting my thoughts afloat, and recharging my inner self at times - possibly the ones around the northern outskirts of Bandung, as that area is very much freely accessible for me. Recommendations are highly welcomed!
----------------------------
I'll have to concede this passage here for now as prominently a good night rest is my primary need for now and the ask.fm's character limit is already foreshadowing me on writing further apparently. I'll write the rest 2 truth and the possible lies as soon as I got the proper time, hopefully.
Here's an ever-beautiful tune from the dreamlands to accompany your day, as per usual. Have a lovely time!
http://www.youtube.com/watch?v=yojAJy4iWaA

View more

Boleh ceritakan apa hal positif yang kamu dapati hari ini?

Malam anon, terima kasih sebelumnya akan pertanyaannya~
Hmm, beberapa hari ke belakang (termasuk hari ini) jujur waktu gw cukup terluang di dalam suatu proyek yang sedang digarap oleh suatu kelompok independen yang bergerak di bidang kebahasaan - inti proyeknya nggak jauh-jauh dari penerjemahan sih, intinya ada seseorang yang kurang puas dengan hasil terjemahan suatu pihak dan lantas menasbihkan teks yang digarapnya ke kelompok ini (dan gw) untuk diterjemahkan ulang dari awal. Dalam prosesnya kita semua saling bertukar kata dan pikiran, dan - layaknya sinar rembulan yang memecah kegelapan - dalam proses penerjemahan inilah pula gw seolah benar-benar tersihir kembali oleh daya magis dunia literasi setelah sekian lama.
Yap - kala itu gw terlibat dalam suatu diskusi yang dapat gw bilang sangat positif. Gw sangat merasakan dengan jelas di situ orientasi 'what can we improve, and what can we do to improve' sangat berlaku alih-alih saling mengkritisi dengan buta. Kala satu mengalami kebuntuan, yang lain datang mengucurkan inspirasi. Gw juga belajar banyak hal baru terkait dunia kepenulisan di sana, karena ternyata saya diberikan banyak referensi artikel-artikel menarik yang sayang untuk dilewatkan (gw jujur baru tahu ada website semacam http://plato.stanford.edu/). Sungguh suatu pengalaman yang mencerahkan dan patut disyukuri, yang cukup tercermin dari progress sementara yang telah dicapai.
Pepatah mengatakan bahwa lidah dapat lebih tajam daripada pedang, dan sedikit banyak memang hal itu benar adanya. Kata-kata yang tak digunakan dengan bijak terkadang memang dapat menyayat hati tatkala pedang asli baru menyayat kulit. Meskipun demikian, gw sungguh percaya kok kata-kata yang tersusun indah juga punya kekuatan menenangkan dan menyembuhkan relung hati yang luar biasa - terkadang jauh melebihi kemampuan penyembuhan obat yang ada di luar sana.
----------------------------
Dear anon, I confer my dearest thanks for this heartwarming question.
Be thankful always even to the smallest blessings, and may your days be graced with positivity always.
http://www.youtube.com/watch?v=LtiX5xECusM

View more

Apa pendapatmu tentang ramalan zodiak? Zodiak apakah dirimu menurut ramalan tersebut? Terima kasih.

Halo anon, selamat malam sebelumnya~ Whoa, gw jujur cukup terkejut setelah lama tidak membuka ask.fm tiba-tiba langsung disuguhkan oleh beberapa pertanyaan yang tergolong cukup 'out-of-the-box' lho o.o
Well, sebagai seseorang yang mempelajari (dan sehari-hari cukup dekat dengan) dunia ilmu pasti gw pribadi jujur tidak terlalu terpaku dengan ramalan-ramalan zodiak - agak kurang afdal rasanya berpandangan 'hari ini kamu akan ...' dan semacamnya berdasarkan sesuatu yang kurang berbasis sains. Meskipun demikian, gw ingat dahulu salah satu pengajar gw di bangku sekolah dahulu pernah berpesan (kurang lebih) sebagai berikut - 'Terlepas dari kamu percaya atau tidak, cobalah untuk menganggap pesan-pesan dalam zodiak tersebut sebagai saran - bukan patokan - dalam hidup (untuk senantiasa memperbaiki diri)'.
Yah, entah mengapa, hingga saat ini pun kata-kata tersebut masih jelas ternaung di benak pikiran. Meskipun demikian, cobalah sesekali hal ini direnungkan - katalis yang dapat memicu pertumbuhan positif dalam diri seseorang dapat muncul dari mana saja, bukan? Tak jarang dalam hidup ini benih-benih kebaikan justru mulai tertuai dari hal-hal yang tak terduga sebelumnya.
Terkait hal-hal yang dapat dikatakan serupa, gw jujur lebih cenderung memiliki keyakinan terhadap hasil penafsiran mimpi yang ditinjau dari segi psikologis (semisal Jungian Dream Analysis, http://www.carl-jung.net/dreams.html) - ada keindahan tersendiri rasanya dalam menginterpretasikan respon alami otak dan menyingkap keinginan terdalam diri yang selama ini tertimbun lekat dalam alam bawah sadar (:
Perlu dicatat bahwa respon di atas hanyalah pengutaraan pandangan pribadi semata tanpa adanya maksud tertentu - setiap orang tentu bebas berkeyakinan masing-masing terhadap hal-hal astral yang belum terjamah oleh ruang lingkup sains modern. Ah, yap - di samping itu, sejujurnya gw memandang dunia astrologi sebagai salah satu dunia yang cukup menarik untuk ditelusur lho, plus (karena diminta juga di pertanyaan ini) zodiak gw pribadi Aries btw (:
----------------------------
With heartfelt love always!
http://www.youtube.com/watch?v=1z2gQgYHrqE

View more

What are two true things and one lie about you?

Ada kontak selain ask.fm gak kak? ^^

Yup, ada kok~
Kalau ada sesuatu yang ingin diobrolkan dalam konteks yang lebih pribadi, gw nggak berkeberatan kok untuk dikontak via Facebook Message atau LINE - feel free to (:

View more

Hi Niva

Regraz
Greetings Regraz!~
Fancy seeing you here, hope you're having an absolute delightful blast here (:

View more

If you were sentenced to death, what would your last meal be?

Ice creams! A heapful of them, I reckon. In coexistence with http://ask.fm/Nivalyx/answer/116014244854 it is indeed true that I have a profound obsession to this angelic substance - often when being subjected to one I can't refrain myself from unleashing my inner youth raves (:
It is indeed amazing how something simple could bring out a widespread happiness, isn't it?

View more

kak kok pinter banget sih bahasa inggrisnya? I adore your writings! gimana caranya kak? berbagi tips dong..

Terima kasih sebelumnya!~
Well, gw sebelumnya sudah pernah sedikit bercurah mengenai proses kepenulisan secara umum kok, silahkan disimak kembali http://ask.fm/Nivalyx/answer/114832564470 (:
Perihal Bahasa Inggris, entahlah... Mungkin gw secara tidak langsung telah senantiasa terlatih karena sehari-hari sering berinteraksi dengan orang asing melalui berbagai komunitas di internet (tidak hanya osu.ppy.sh btw, jauh sebelum itu pun jujur gw sudah terjun ke beberapa forum internasional lain). Berdasarkan apa yang gw alami, pada mulanya ketersampaian inti pesan memang yang paling diutamakan, tapi seiring waktu gw merasakan sendiri kok kata-kata yang terangkai indah itu sangat membantu dalam berkomunikasi~
Semoga membantu, dan jangan patah arang dalam berkarya positif yap!
----------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=a58XnLoUgSY

View more

Niva ~

Nyantet
Hello~
...I don't know what else to answer this with so I'll just put this up here *hides*

View more

Next
  • 114
    Posts
  • 64
    Likes

About Zakaria S. Laksmana:

An once-devoid ask.fm account which was left away in oblivion after serving its primordial intent to avert mischiefs and misunderstandings - revived yet again to let it see the splendor of the sunset yet again on its own quale
// also known as Niva or Nivalyx out there
Indonesia