Ask @syakierahjaafar:

syakirahjf.
Latest answers

sihat ?

asiyah nabila

sihat hahahaha , wuishh dah lama tak dengar kabo kfkfkfkf . kau cane skrg ?

View more

hai milah

hai ^.^

View more

Siarkan gambar pemandangan di dunia kegemaran kamu!

fi KUIS

View more

how nak turunkan ego tak kesahlah sama Ade boys atau girls ?

"Tanggalkan kesombongan hati dengan sikap rendah hati."

pesan utk diri juga .

View more

Kalau sahabat anda down nak pujuk dengan kata kata Semangat yang macam mane?

selalunya saya buat spontan bergantung dgn situasi lah . tapi bila ckp pasal kawan mungkin benda ni membantu korang utk jadi the best SAHABAT .

View more

bagi ayat sentap ??

cuma org yg buat kesalahan tu je yg akan sentap akan kesalahannya . so depends dekat korang .

View more

sambungan

syakirahjf.

terngiang2 kat telinga..
THERE'S ISLAM BUT THERE'S NO MUSLIM..
Tengok sekeliling..
Rasulullah cakap..
" ALMUSLIM MAN SALIMAL MUSLIM BILISANIHI WAYADIH "
" Muslim itu ialah yang menyelamatkan muslim yang lain menggunakan lidah dan tangannya "
Tapi apa yg sy buat bila nmpak saudara seIslam yg lain sedang berjalan ke neraka??
Sy biarkan..sy x selamatkan..

Am I still a Muslim in your eyes ya Allah? ya Rasulullah??

Rasulullah cakap.."Muslim itu bukan seorang yang menghina"
Berapa ramai antara kita mengaku MUSLIM tapi selalu menghina??
Muslim itu mengucap dua kalimah
syahadah..berapa ramai yang betul2 faham syahadah yang diucapkan??
ASYHADU AN LAA ILAHA ILLALLAH,WA ASYHADU ANNA MUHAMMADAN RASULULLAH?

Muslim itu yang menunaikan solat 5 waktu sehari semalam..
berapa ramai lagi yang kantoi
solat 5 waktu??
Still brani mengaku MUSLIM..
Brape ramai yg solatnya di awal waktu?
Brape ramai yg btol2 faham ape yg dibaca dalam solat tu?
Part ni pon kita x lepas..apa ntah lagi pasal solat2 yg lain..
SOLAT JAMA',SOLAT QASAR,SOLAT KHAUF,SOLAT WAKTU SAKIT..
kalau org tanya..kite boleh jawab?
Muslim tu yg membayar zakat..berapa ramai still tahan harta utk bayar zakat?
Brape ramai yg btol2 faham zakat tu ape?
Brape rmai yg boleh explain ape tu zakat??
Muslim tu yg berpuasa pada bulan Ramadhan..
Brape ramai yg still x puasa?
Brape ramai yang dapat capai matlamat puasa ( taqwa ) ??
Brape ramai boleh explain perihal puasa btol2??
Mengaku ISLAM..rukun Islam x lepas..
Muslim tu mengerjakan haji bila mampu..
Berapa ramai yg dapat duit mendahulukan vacation ke tmpat lain drpd pegi haji?
Brape ramai tau perihal haji Rasulullah?
Brape ramai tau haji ni ape sbnarnya?
Brape ramai dpt explain pasal haji kalau org tanya?
Kita sibuk menjangkau ilmu2 lain..
ILMU TENTANG RUKUN ISLAM PON KITA TAK LEPAS..
Dlm alQuran disebut..Muslim itu org yg
bertawakkal kat Allah..org yg berharap kat Allah..
Brape ramai yg meletakkan harapan kat
manusia?
Brape rmai yg brharap pncuci muka dpt
mmbersihkan mukanya?
Brape rmai yg brharap duit dpt membahagiakan hidupnya?
Ramai..
Nak jadi Muslim yg baik pon kita x lepas..
Still ramai lagi yg bermentaliti nak jadi MUSLIM yg biasa2 je..
Kita lupa..kita kat akhir zaman..macam2 ujian datang..iman yg biasa2 x dapat selamatkan kita..
DUNIA SEKARANG MEMANG KEJAM DENGAN MUSLIM..TAPI INGAT..BUKAN SENGAJA ALLAH CIPTAKAN KITA KAT ZAMAN NI..
KITA MAMPU..SEBAB TU ALLAH IZINKAN KITA HIDUP DI ZAMAN FITNAH NI..
Muslim itu akan muncul..
Bila kite sedar yg kita belum lagi the real Muslim..
Orang yang sedar itu dia bertindak..
Orang yang setakat tahu..hanya berdiam diri..
Kekuatan bukan ditunggu..tapi dicari..
Ilmu juga bukan ditunggu..tapi dicari..
JANGAN RASA SELAMAT DENGAN IMAN YANG SEKELUMIT.

View more

Ayat sentap?????

Maaflah tak dok ayat sentap . tapi cerita ada , baru dpt kat whatsapp .

I (B) was on my way home, naik LRT smbil pegang buku ISLAM : THE MISUNDERSTOOD RELIGION karya DR.DANIAL ZAINAL ABIDIN . time turun tangga ada lelaki (A), dia sgt berminat tengok buku yg sy pegang tu..
Suddenly..
A : Assalamualaikum
B : Waalaikumussalam
A : You read that book? about Islam? you're Muslim right?
B : yeah..Alhamdulillah,i'm Muslim..
This book?oh,juz to gain more knowledge about Islam to help me explain about this religion to the non-Muslims..
A : oh..haha..funny right,Islam is there,but not Muslim..
B : where are you from?
A : I'm from Palestine
B : Palestine?really??are you Muslim?
A : I was, but then I changed.
B : u changed? do u mean have converted?
A : yeah..now I'm free..a free thinker..
B : but why?
A : hmm..THERE'S ISLAM..BUT THERE'S NO MUSLIM IN THIS WORLD..
B : wait..what are u trying to say?
A : ouh my god,u didn't understand me..
B : no, no, just confused, do u mean..THERE'S NO REAL MUSLIM NOWADAYS?
A : yeah..hmm..Islam is the best religion right..the real religion, you know right??
B : yeah..I know..and I Believe..
A : me too,I believed but..huh..there's no Muslim..
B : if u said so, why don't u try to be one? the real Muslim I mean..
A : huh..good question..hmm..TO BE THE REAL MUSLIM IN THIS WORLD,IT'S IMPOSSIBLE..IF YOU WANNA BE THE REAL MUSLIM, YOU CAN'T LIVE HERE,YOU CAN'T LIVE IN THIS WORLD..EVERYTHING CHANGED SISTER..THIS
WORLD WAS SO CRUEL TO US, THEY CLAIM US AS TERRORISTS . I saved half of Al-Quran in my heart..my mind..I'm a HAFIZ also..I wanna ask you, you pray 5 times a day, right?
B : yeah,alhamdulillah
A : we face the Kaabah as our direction for solah..where's our FIRST QIBLAH?
B : Masjid Al-Aqsa..Baitul Maqdis??
A : yeah,but now it's sold,it's sold,it's sold sister, the jews conquered it..

Tetiba..
A : i'll stop at KLCC
B : ouh,ok..
( sy proceed baca buku tadi..time tu part JESUS, SON OF GOD )
Die trus tanya..
A : where's JESUS born?
B : I don't know..where?
A : you don't know? but u called yourself Muslim..he was born at (tak clear sgt)
B : where is it??
A : uhhhhh sisterrrr read more..read more..then u'll know..I'm right..THERE'S NO MUSLIM NOWADAYS..
Cara dia nmpak mcm nak test sy je.
A : tq sister,i've got to go,read more..

bersambung ..^^

View more

Pap your room.

comel xp

View more

salam.saya nak tanya pendapat awak,tentang perasaan saya.saya suka dekat seseorang.lama suda.bertahun-tahun.tapi saya tak berani nak kasi tahu dia.saya malu.emmm...awak rasa patut tak ye saya kasi tahu dia.saya takut dia tolak.nnati saya kecwa.tapi kalau saya tak kasi tahu dia,lagi sakit rasanya

waalaikum salam , jodoh tu Allah dah tentukan , so kalau awak pelajar lagi belajar dulu , jodoh tu tak kemana .. kalau rindu sangat bawa dia dalam doa :)

moga bermanfaat .

View more

Mengapakah langit itu biru?

Serakan cahaya .

View more

Jelaskan maksud kawan baik bagi kamu?

kawan baik hmhm .
seorang yg bawa kita ke jln Allah bukannya kawan yg ajak kita ngumpat .

seorang yg bila kita jatuh , dia tarik tangan kita bukan yg menjatuhkan lagi kita .

seorang yg bila dia bercerita dekat org pasal kita , akan bercerita tentang kebaikan . bukannya aib .

seorg yg berterus terang , bila kita tanya dia jawab dgn betul , bukannya bohong .

seorg yg boleh dgr masalah kita .

seorg yg ada time kita susah dan senang .

susah nak cari zaman skrg ni . selalunya yg kita nampak yg sebaliknya . ada kadang kala bila kita nasihat dia makin jauh dan tak suka . so pandai-ii lah cari Sahabat yg bimbing kamu ke syurga .

View more

Apakah cara terbaik untuk menangani tekanan?

baca aq , solat , zikir dan makan ^^

View more

Jika kamu boleh melukis kegembiraan, bagaimanakah rupanya?

rainbow ^^

View more

Bilakah dunia akan berakhir?

hari kiamat .

View more

surah feveret and kenapa suka surah tu?

al kahfi , insya-Allah bebas drpd fitnah dajjal .

View more

your opinion about islam?

perfect lifestyle yg pastinya indah.

View more

describe your pretty mom:)

bismillah , my pretty mom :

tanpa dia tiadalah aku di dunia , tanpa dia siapalah aku , tanpa dia tidaklah aku menjadi orang yang berguna untuk negara , tanpa dia tidaklah aku keseorangan , tanpa dia juga hidupku tak sempurna ,

dialah jantung hati aku <3 asif ala kulli hal :')

View more

bercakap soal hati dan perasaan menyebabkan iman turun sedikit demi sedikit .

View more

Apakah yang membantu kamu untuk membuat keputusan yang betul?

ketenangan yang datangnya dari Allah .

Maksud firman Allah; “Ketahuilah bahawa dengan mengingati Allah itulah hati akan tenang.” (Surah Al-Ra'd 38)

View more

Apakah cara terbaik untuk menangani tekanan?

berzikir, luahkan perasaan dekat Allah, solat diawal waktu :D

View more

allah maha besar lagi maha penyayang

yes , i agree with your opinion :')

View more

About syakirahjf.:

without Allah on your side, you can do nothing, with Allah on your side there is nothing you cannot do