Anna hai! Macam mana nak pandai masak? I'm turning 22 but still cannot cook well. I tried quite many times but always end up with failure. The taste is not delicious at all at all time!. That makes me dont wanna cook. Even for my family.Malu nak bagi dorang rasa masakan saya sebab tak pernah sedap 😞

Hai!
Don't give up! The key to success is to keep trying, learn from your mistakes and failures. Keep practicing and practice sampai pandai. Nak masak kena hati ikhlas dan kata orang kena cook with love gitu. Haha
Macam mana nak tahu masakan tu sedap ke tak? Rasa. Setiap kali masak, wajib rasa makanan tu. Garam gula cukup tak?
Start dengan masakan simple simple dulu. Masak nasi kena tahu sukatan air, telur dadar hancur tak, lauk sardin boleh masak tak, sup boleh tak, ikan goreng, ayam goreng ok tak, sambal? Ni antara masakan senang senang yang paling basic. Biasanya kalau dah master yang basic, bila dah start ada intuition tu dah boleh masak benda lain dah.
Anna pun tak berapa pandai masak tapi Anna suka belajar. Biasanya Anna tengok style ibu Anna masak, apa dia selalu letak, resepi dia macam mana. Then tiru je. Kalau tak pandai, Anna tengok resepi kat internet kalau malas tanya ibu.
Family Anna selalu je rasa masakan Anna yang tak jadi, kek lupa letak telur lah, sayur masin lah, sotong tak jadi lah, nasi ayam pelik lah semua lah haha tapi diorang makan je. Family mesti support kita so no worries. Try and error lepastu perbaiki lah dari situ!
Jangan give up, kalau taknak cuba sampai bila bila pun tak pandai! :)

The answer hasn’t got any rewards yet.