@winter_ashes

AshaZiqa

Ask @winter_ashes

Sort by:

LatestTop

Previous

what are other author's traits that you envy?

Hurm...
Traits you say?
Their ability to update. Ash here is merely a lazy girl XD
I also envy the fact that they have so many fans. But then again, I think I have a few my own so we're okay.

Raya ni tak balik kampung ke?

Balik hari...
Aaaahhh, hari ni nak balik berbuka je. So mlm mungkin x on. /sobs

Related users

Selain Exo dan Bts, group apa lagi yang anda minat?

Beast, SHINee, Infinite, BTOB...tue jelah kot -.-

Bercakap tentang writing contest. Writing contest malay manakah yang telah membuatkan hati anda tertarik?

Wut?!
Yg sya msuk tuelah. XD
Sbnarnya sy nk msuk je smue yg ada, tpi sbb sy pmls so msuk jelah satu je. Klau mng...hurm...blh mng ke? Yg terrer smue msuk... alamak.

Oh, i see~ Kenapa pilih Yoona sebagai heroin ? Adakah sebab dia cantik dan popular?

Sbb OC x dibenarkan
Yoona muka innocent...wlaupun plastic so...guna jelah dia

Sila rekomenkan saya beberapa malay ff.

Harharhar. X lawaklah.
Hurm...mcm yg sy ckp, sya x byk bce ff malay. Klau awk nk SURE yg best, pergilah writing contest. Yg mng tue betul lah best. Yg pasti jgn bce yg dpt markah terendah sbb dia mmg x lyk

Kenapa pilih Sehun sebagai watak utama untuk ff La Tahzan ?

Hurm...Kenp ya?
Knp bukan Baek? Sbb hari sy dh mati dgn Baek.
Sy pminat BTS tpi susah nk hdup skiranya sy gunakan watak bts. Awk blh kata yg sye gunakan Sehun utk target readers. Ye lah, pminat Sehun kan rmai XD
Bsides? Bff sya bias dia Sehun

Apakah fanfics malay yang terteruk yang pernah anda baca di aff ?

Terteruk...?
Hurm...Sy x bce sgt Malay aff.
Most of the time sy judge based on title and foreword. Klau title and foreword x menarik, sy trus tutup. Hahahaha.
So kesimpulan dia mmg byk malay ff yg teruk, tapi sy x blh nk snaraikan sbb sy x bce sgt.

oo okay. thank u sebab jwb soalan sy dan share link2 tu. yg last sekali tu panjang sgtlah pulak >,<;; tak tahu ada masa nak baca ke tdk. tapi apa2 pun, terima kasih sebab share link2 tu sekali lagi ^^ PS: sy sebenarnya expect author2 yg awk akn jwb tu adalah author2 femes, rupanya tak, hee.

No worries dear ^^
Hurm, saya suka author yg ada style matang dan serious.
Genre yg sy paling suka ialah Angst so...Sbb tuelah kot. Hee

Cerita baru yg Jia dah private kan, Mr Crush tu ~ -,- Hmm,entahlah.. Btw, Ash tahu tak apa yg dah jadi dengan Aisyah98 ?

Yang tue? Lah, ada org mintak Jia tulis rupanya?
Igt ke Jia dpt idea masa tgh menari dlm bilik air. /grins
Eh, a'ah lah ye, mana dia?

Request shop? Hmm.. bukan yg tu sebenarnya, ada author suruh jia tulis satu ff tapi sekarang dia dah tak komen. Dia macam dah hilang dari aff.Itu yg buat jia sedih atau lebih tepat,takut dan insecure.

/sighs again.
Mungkin dia hilang sbb dia busy? Exam? No wifi etc?
But still...Kalau org dh tulis tue...Aish.
Cerita yg mne Jia maksudkan?

._. sy tak kenal langsung author2 aff yg sebut tu hee *garu kepala* okay takpe.. sy nak tahu knp awk respek drg? ^^

KayeAllen12: Her writing is superb! From fluff to angst, AU to fantasy, she can do it all ^^
Here blog: http://exoticarmy127.tumblr.com/
LavenderAlisa19 is a Malay/English reviewer in aff. Her reviews are the best I must say. They're detailed and her constructive criticism really helps the authors. She has also written a few fics, 2 of which I've read and they just highlight her writing style.
hotLover5 - My unnie. Call me bias and bla3 but do not judge her before you even read her stories. They are mature and there are moral values here and there. When you read her stories, you'll find them sorta like...Novelist-like. She's one of the few authors that write stories in a mature/serious manner, which I simply look up to. ^^
Faekyr - I am simply speechless when it comes to her. But you know what? To Daddy, With Love will help you understand how big of a fan I am of her and why. :https://www.asianfanfics.com/story/view/392472/to-daddy-with-love-angst-drama-family-sliceoflife-exo-kai-jongin

View more

/sigh/ Ini bukan tentang haters/fan. Sometimes, bila Jia on dekat sana. Ada benda yg menakutkan dekat sana. Contoh:reader kata dia suka ff Jia tapi dia macam.. uhh.. tak ikhlas. Lagi satu, bila Jia tulis sesuatu/ff untuk seseorang. Orang tu tak menghargai karya kita padahal dia yang nak kita tulis

/angguk/
Okay, Ash fhm. But still, at least you have readers. At least diorg tak jadi silent readers.
Tak ikhlas? Mungkin--Maybe diorg nak karma jekan Aish -.-
Tak hargai...Is this about your request shop?

Ash,sometime Jia rasa macam nak tinggalkan aff je.. -,- Gosh.. They so mean!!!!!

/sighs/
Come here you. /bkak tgn utk pluk/
Opposed your haters are awesome fans, you know that? Me included. ^^
Jia tanya diri Jia. Jia rasa siapa lbih pnting/matang/berguna? Haters or fans? Hurm?

Baiklah author Ash, saya peminat hardcore cik. Adakah cik Ash merancang untuk buat comeback dalam malay tags ? Saya dengar khabar angin jawapannya adalah Ya! BETUL atau BETUL ? Apapun, fan anda di malay tags menantikan anda. Saya akan block Ash kalau jawapan anda bertentangan dengan pilihan di atas.

Comeback? /garu kepala/
Bila masa pulak? Setahu saya malay tags dah semakin mengembang tanpa adanya saya di situ. Hee.
Dan dan, khabar angin hanyalah sekadar khabar angin, tak lebih dari itu. Hee.
Saya ada beberapa plot utk cerita angst dlm kepala otak, tapi rasanya sambutan lebih hangat kalau saya tulis dalam BI...Kot? Entahlah. /shrug
Aaaand...Bila masa pulak VelvetLove01007 ada peminat nie? Cam pelik je muahahahahaha.
Nak block? Sanggup ke? /sly smirk

Adakah anda rasa yang IcebabyG itu comel dan berbakat dalam penulisan ? - anonymous

Amboi soalan.
Okay Ms Anon. (Awak pompuan kan?)
To me, Jia is a very cute, passionate and talented writer.
At times saya cemburu sbb Jia selalu ada idea utk fanfic baru sementara saya dekat sini pulak...Malas. Muahahahaha.
Okay, xlah malas sangat tetapi ttp mls. -.-
So konklusinya: Jia is a good writer. :)
Liked by: WoaiJia

Who're your favourite author ?

Sir Arthur Conan Doyle
Nora Roberts
Stephen King
Oh wait, were you asking about aff? Hee :p

author2 yg awk respek? ^^

-KayeAllen12
-LavenderAlisa19
-hotLover5
-Faekyr - (To Daddy With Love)
Hee ^^

Language: English